Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Weet jij aan wie jij je huid toevertrouwt?
  Rate this post

  Wanneer jij je huid toevertrouwt aan een huidtherapeut, verwacht je dat je te maken hebt met een professionele behandelaar die het vak verstaat. Toch zijn er, ook in Almere en omgeving, behandelaren werkzaam die niet de benodigde diploma’s bezitten of een goede opleiding of training hebben gevolgd om de titel ‘Huidtherapeut’ te mogen dragen. Om ervoor te zorgen dat jij op je best de praktijk verlaat, en niet met een beschadigde of zelfs verminkte huid, geeft Huidtherapie Prisma een aantal tips.

  Huidtherapie of niet?
  De term ‘Huidtherapie’ wordt vaak gebruikt als een soort verzamelnaam voor alles wat jou als klant aanspreekt. Je kunt dus denken dat je een behandeling krijgt van een echte Huidtherapeut, terwijl dat niet daadwerkelijk het geval is. De term wordt geregeld gebruikt omdat een behandelaar denkt dat het interessant klinkt. Controleer daarom altijd wat er precies met de term ‘huidtherapie’ of ‘Huidtherapeut’ bedoeld wordt voordat je een afspraak maakt. Is de praktijk aangesloten bij de NVH? Is er een contract met de zorgverzekering? En hoe zit het met het Kwaliteitsregister Paramedici? En de BIG-registratie? Het kan verwarrend zijn, maar weet aan wie jij je huid toevertrouwt!

  IPL- en laserbehandelingen
  Met name bij de IPL- en laserbehandeling wordt misbruik gemaakt van de term ‘huidtherapie’ of ‘huidtherapeut’. Op dit moment mag iedereen, ook zonder diploma of training, werken met een laser of IPL. De behandelingen worden onder andere ingezet bij laserontharing, verwijderen van tatoeages, couperose en huidverbetering. Momenteel zijn er veel behandelaars werkzaam zonder training of de juiste diploma’s. De behandeling wordt goedkoop aangeboden omdat er wordt gewerkt met slecht onderhouden, goedkope apparatuur. Wanneer er dan iets fout gaat, kun je in het geval van letsel of financiële schade nergens terecht met je klacht. Daarom wordt er binnenkort een wetswijziging doorgevoerd waarbij laser- en IPL-behandelingen voorbehouden worden aan Huidtherapeuten en artsen, en onder hun toezicht opgeleide schoonheidsspecialisten.

  Hoe controleer je of je te maken hebt met een echte Huidtherapeut?
  – Een Huidtherapeut staat ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Het NVH-logo staat op de website van de Huidtherapeut. Je kunt misbruik van het logo controleren op de website van de NVH: www.huidtherapie.nl.
  – Huidtherapeuten staan vermeld in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) wanneer ze voldoen aan de scholingseisen. Het KP-logo mag alleen gebruikt worden als de praktijk geregistreerd staat. Dit controleer je op de website www.kwaliteitsregisterparamedici.nl.
  – Een echte Huidtherapeut heeft in de Wet BIG, Artikel 34, een wettelijke titelbescherming. Dit betekent dat alleen een huidtherapeut met het HBO-diploma Huidtherapie zichzelf een Huidtherapeut mag noemen. De term ‘BIG-geregistreerd’ is misleidend. Alleen onder andere artsen en verpleegkundigen zijn BIG-geregistreerd, en dan alleen voor een specifiek vakgebied; binnenkort ook de Huidtherapeut.
  – In de zorgzoeker van je zorgverzekeraar kun je de praktijk of Huidtherapeut opzoeken voor eventuele vergoedingen. Zorgverzekeraars vergoeden meestal alleen een Huidtherapeut voor laser- en IPL-behandelingen.

  Bij Huidtherapie Prisma:
  – werken erkende Huidtherapeuten met een HBO-diploma Huidtherapie
  – staan de Huidtherapeuten ingeschreven bij de NHV: de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten
  – staan de Huidtherapeuten geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici
  – volgen de Huidtherapeuten laserveiligheidstrainingen
  – worden de Huidtherapeuten regelmatig bijgeschoold
  – worden IPL en lasers door gecertificeerde onderhoudstechnici gecontroleerd en onderhouden
  – zijn de IPL en lasers door onder andere de FDA goedgekeurd
  – houden de Huidtherapeuten zich aan de richtlijnen
  – is de praktijk aangesloten bij een klachtencommissie voor paramedici
  – krijg je adequate voorlichting en nazorg
  – wordt je medische geschiedenis meegenomen in het behandelplan
  – werken de therapeuten samen met artsen
  – is er een contract met alle zorgverzekeraars
  – zorgen de Huidtherapeuten ervoor dat je veilig behandeld wordt met de beste kwaliteit. Weet voor wie je kiest!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply