Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Je weet nooit wanneer je overlijdt’
  Rate this post

  Toen mijn vader ernstig ziek werd, wisten we allemaal dat hij niet lang meer te leven had. Hij was vrij stellig: hij wou ons niet opzadelen met allerlei denkwerk, onzekerheid en twijfel over het vormgeven van zijn uitvaart. Daarom had hij al op tijd contact opgenomen met een uitvaartbegeleider om zijn laatste wensen vorm te geven. Toen mijn moeder overleed, een paar jaar geleden, had zij dit namelijk niet gedaan. We hebben toen uiteraard met veel liefde haar uitvaart geregeld op de manier die wij het beste bij onze moeder vonden passen. Toch misten we haar ‘inbreng’ en hadden we graag meer zekerheid gehad dat dit echt was wat zij had gewild. Ik was daarom blij dat mijn vader voor een wensenlijst koos.

  Omdat mijn vader het toch wel een beetje spannend vond, vroeg hij of ik bij het gesprek met de uitvaartverzorger wou zijn. Natuurlijk, ik zou erbij zijn. Het was een mooi gesprek: praktisch, maar af en toe ook best emotioneel. Ik ben een nuchter persoon, maar de wetenschap dat mijn vader er binnenkort ook niet meer zou zijn, werd door dit gesprek extra tastbaar. Twee maanden later is hij gestorven. Doordat we al zoveel geregeld hadden, hadden mijn familie en ik meer rust en tijd om op onze manier afscheid van hem te nemen en er helemaal voor elkaar te zijn. Dat was heel fijn en intiem. De opbaring was ‘gewoon’ thuis in mijn vaders eigen huis. Dit was de plek waar hij bijna zijn hele leven had gewoond en waar mijn zussen en ik geboren zijn. Een mooiere plek om afscheid van hem te nemen, bestond niet. Hij droeg zijn favoriete kleding: een simpele spijkerbroek met een lekkere slobbertrui. Op de dag van de uitvaart draaiden we zijn favoriete muziek en kwam iedereen in vrijetijdskleding. Omdat mijn vader dol was op chocolade, hadden we bij de koffie allerlei heerlijke Belgische bonbons. Dit was echt de dag van mijn vader; hij zou tevreden zijn geweest en wij daardoor ook.

  Ik kan iedereen aanraden om een wensenlijst op te stellen. Ook al ben je nog jong en gezond, toch weet je nooit wanneer je overlijdt. Zorg ervoor dat je je dierbaren informeert over jouw laatste wensen. Je doet ze hier een groot plezier mee, omdat zij minder hoeven te bedenken en regelen en alle energie aan hun rouwproces kunnen besteden.

  – René (49)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply