Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Weg met die dikke plamuur op je gezicht!
    Rate this post

    Ik ken geen huid zonder vlekjes, maar mensen ervaren pigmentvlekjes toch als storend of als een teken van ouderdom. Dit laatste klopt wel een beetje, want met de jaren komen er meer pigmentvlekjes bij.

    Waarschijnlijk willen de meeste mensen zo’n egale huid als die van het covermodel van dit magazine. Helaas is dit egaal gemaakt met het computerprogramma Photoshop. Deze behandeling is alleen nog digitaal. 🙂 Gelukkig zijn er in real life wel degelijk behandelingen die de huid egaler kunnen maken. Het schijnt dat 20% van alle vrouwen de deur niet uit gaat zonder het gezicht te bedekken met foundation. Dat is wel erg zonde, zo’n masker. Het is ook niet bevorderlijk voor de normale functies van de huid. De huid gaat erop achteruit.

    Parasolletje
    Onze huidskleur wordt bepaald door het pigment ‘melanine’, dat aangemaakt word door melanocyten die diep in de huid zitten. Melanine is onze natuurlijke bescherming tegen de zon. Op het moment dat er zon op onze huid komt, of zelfs al als we het zonlicht zien, worden er pigmentkorreltjes aan de oppervlakte van de huid afgegeven. Het pigment vormt een parasolletje aan de oppervlakte van alle huidcellen om de rest van de cellen te beschermen tegen beschadiging van de zonnestralen. De hoeveelheid pigment in de huid wordt bepaald door het ras, erfelijkheid, hormonen en kan door voeding beïnvloed worden.

    Hieronder staat wat je kunt doen om je huid egaler te maken, zodat je minder of geen make-up hoeft te gebruiken en je huid weer gezond en stralend kunt laten zijn.

    Gezonde voeding
    Om te beginnen is gezonde voeding het eerste wat je zou moeten toepassen. Als huidtherapeut kan ik natuurlijk allerlei middeltjes en behandelingen adviseren, maar ook in mijn praktijk is mijn eerste advies: eet gezond. Voor egalere huid kun je denken aan voedingstoffen als anti-oxidaten; bosbessen/ blauwe bessen, omega 3 vetten kokosolie, lijnzaadolie en avocado

    Licht- en laserbehandeling
    Met IPL (Intense Pulsed Light) of laser kun je pigmentvlekken gemakkelijk en effectief behandelen. Met de juiste golflengte kun je precies die vlek behandelen waar je last van hebt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Het intense licht word geabsorbeerd daar waar het meeste pigment zit. Het licht wordt omgezet in hitte (net als en zwart blaadje in de zon heet wordt). Dan verpulvert het pigment en wordt het in de weken na de behandeling afgevoerd door het lichaam. Zo’n behandeling herhaal je meestal 2 of 3 keer. Daarna wordt geadviseerd om altijd een goede zonnebescherming te dragen.

    Peeling met tretenoïne / hydrochinon
    Met peeling maak je de huid wat dunner en gemakkelijker doorlaatbaar voor producten. Tretenoïne en hydrochinon staan bekend als producten tegen hyperpigmentatie. Hydrochinon werkt remmend op de melanocyten (de pigmentmakers), en tretenoine (vitamine A zuur) zorgt voor schilvering van de huid en een verbeterde werking van hydrochinon, en beide worden daarom vaak in combinatie toegepast. De combinatie van een peeling met het toepassen van tretenoïne en hydrochinon is het meest effectief, maar niet zonder risico. Dit zijn geen producten waar je zelfstandig mee aan de slag moet gaan. Doe dit altijd
    onder behandeling van een erkende huidtherapeut,
    arts of specialist.

    Mochten deze behandelingen toch niet het gewenste resultaat opleveren, dan is de oorzaak meestal erfelijk. Huidtherapeuten adviseren je in dit geval om gebruik te maken van camouflagetherapie. Deze aanbevolen producten sluiten de huid niet volledig af en houden functies van de huid zo optimaal mogelijk. Dit wordt ook vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

    Camouflagetherapie
    Camouflagetherapie is een huidtherapie die kan worden ingezet om huidaandoeningen of kleurafwijkingen van de huid te camoufleren en minder te laten opvallen. Strikt genomen spreekt men niet van een ‘therapie’, maar van een ‘behandeling met een tijdelijk effect’. Diverse camouflageproducten zijn beschikbaar, waarbij ook de kleur of kleurencombinatie gekozen kan worden. De huidtherapeut / camouflagetherapeut geeft hierbij voorlichting en advies, zodat je het zelf thuis goed kunt aanbrengen.
    Met camouflagetherapie kunnen verschillende huidaandoeningen en kleurafwijkingen behandeld worden, zoals littekens, brandwonden, pigmentvlekken, acne, spataderen en wijnvlekken.

    Kosten en vergoedingen
    Diverse zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor camouflagetherapie of behandeling tegen hyperpigmentatie in het gezicht vanuit de aanvullende verzekering. Doorgaans moet er wel aan de volgende voorwaarden voldaan worden:
    – Doorverwijzing van een huisarts of specialist moet hebben plaatsgevonden.
    – De therapie wordt uitgevoerd door een BIG-erkende huidtherapeut. ‘BIG’ staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’.
    – De camouflage-/ huidtherapeut is lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).
    – De therapeut is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

    Verder belangrijk:
    – Doorgaans worden alleen behandelingen van het gezicht en de hals vergoed.
    – Camouflagemiddelen vallen onder hetzelfde budget als de consulten van de camouflagetherapeut.
    – Het eigen risico wordt niet aangesproken bij dekkingen vanuit de aanvullende verzekering.

    Over Lucette Vermeijden
    Huidtherapeut Lucette Vermeijden van Huidtherapie Vermeijden is BIG-erkend, lid van de NVH en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Ze heeft contracten met alle zorgverzekeraars, is gespecialiseerd in de nazorg rond borstkanker en werkt samen met plastisch chirurgen dr. R.A. Christiano en dr. D. Jairath van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply