Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
2.5/4 - (2 stemmen)
 • Heb jij wel eens buikpijn van het lachen?
  2.5/4 - (2 stemmen)

  Weet je nog wanneer je voor het laatst schaterde van het lachen? Voel je nog wat het met je deed, met je lichaam en je geest? Kun je je nog herinneren hoe aanstekelijk dat was voor je omgeving? Zeker weten dat je je stukken beter voelde. Lachen is immers goed en gezond. Lachen laat je stralen, versterkt je gevoel van eigenwaarde, vermindert dat kritische zelfbeeld, verlaagt de stress en verhoogt het gevoel van geluk en ­happiness. Een goedkoper en effectiever medicijn bestaat er niet!

  In het kader van preventie wil ik al jaren zó graag eens wijzen op het belang en het nut van lachen. Wij als ­volwassenen zijn eigenlijk heel vreemd bezig: we doen er alles aan om een kind te laten lachen, we kietelen het, trekken gekke bekken, maken vreemde bewegingen, huren clowns in enzovoort enzovoort. De lach van een kind is gemeend, authentiek en aanstekelijk. En dat juist vinden wij als volwassenen zo leuk. Een kind lacht gemiddeld 20 keer meer dan een volwassene. En zodra we volwassen zijn, ‘mag’ er blijkbaar niet meer gelachen worden. Dan ben je niet serieus en professioneel bezig, dan doe je je werk niet goed en ‘ben je jezelf’ niet! Let maar eens op het vele commentaar op onze goedlachse minister-president Mark Rutte.

  Een bulderende lach, van diep onderuit je buik, waarbij je letterlijk buikpijn van het lachen krijgt: dat is de ideale lach. Een paar minuten van een dergelijke lach per dag staat gelijk aan 10 minuten intensief roeien.

  Ik heb een leuke, eenvoudige oefening, die je in je eentje kunt doen, in alle beslotenheid of juist in een groep (tijdens een werkoverleg, feestje, training, of gewoon op je werkplek). Eigenlijk kan het op elke plaats en op elk tijdstip. En altijd met succes.

  Zorg ervoor dat je gemakkelijk staat. Concentreer je en laat je lichaam lekker ontspannen. Rol je hoofd zachtjes rond. Schud je armen losjes langs je lichaam en leg vervolgens je handen op je onderbuik (daar waar straks de buikpijn ­begint). Adem een aantal keren diep in en terwijl je inademt, trek je je schouders hoog op, tot aan je oren. Bij het rustig uitademen begin je te lachen: ‘ha-ha-ha-ha!’ In eerste instantie zal de lach nog wat gekunsteld ­aanvoelen vanwege dit maffe gedoe. Maar lach dóór! Houd je handen op de buik. Je zult merken dat je je steeds vrijer gaat voelen en dat de lach intenser wordt. Zorg dat die lach van diep onder uit je buik komt. Het schuddebuiken is begonnen. Het gaat nu helemaal vanzelf en de ruimte vult zich met diepe, bulderende lachen. Alleen dat al is zó aanstekelijk! Je voelt de buikpijn komen, maar stoppen met lachen lukt niet meer.

  Ik weet dat je nu, alleen al bij het lezen van deze oefening, een glimlach op je gezicht hebt. Leuk hè? En je hebt de oefening nog niet eens gedaan. Probeer het maar. Succes verzekerd. Ik wens je veel ‘buikpijn’ en ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Laat het mij vooral weten.

  – André ten Have, Life Coach bij ICMC De Bron

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply