Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Wennen aan een patchworkgezin

  In Nederland krijgen enkele tienduizenden kinderen per jaar te maken met de echtscheiding van hun ouders. Het overgrote deel is minderjarig. Op zich is dat voor een kind al lastig genoeg, maar wanneer vader of moeder weer een nieuwe relatie krijgt met een partner die ook kinderen heeft, kan de situatie behoorlijk complex worden.

  Een patchworkgezin, ook wel samengesteld of stiefgezin genoemd, zorgt vaak voor spanningen tussen de (stief)ouders en/of de kinderen. Het kind zal de nieuwe partner dikwijls als de oorzaak zien van het feit dat zijn ouders niet meer bij elkaar wonen. Hoe meer de stiefouder zal proberen om de ouderrol aan te nemen, hoe harder het kind zich zal verzetten; het heeft immers al twee ouders.

  Spanningen
  Het is één van de redenen waarom er spanningen in het gezin kunnen ontstaan. Verder heeft vaak iedereen in het stiefgezin al het een en ander meegemaakt wat zijn weerslag kan hebben op het gedrag en de sfeer. Stiefouders nemen het zichzelf vaak kwalijk dat zij meer van hun eigen kinderen houden dan van die van hun partner. En van je eigen kinderen kun je meer hebben, dat is niet meer dan logisch, maar hoe ga je daarmee om? Wanneer de kinderen onderling ruzie maken, net als broers en zussen, gebeurt het nogal eens dat (stief)vader en (stief)moeder onderling in een discussie belanden. Verder is het voor de eigen ouder soms lastig als er een conflict is tussen het eigen kind en de nieuwe partner. Minstens één partij krijgt dan vaak het gevoel dat de andere partij voorgetrokken wordt. Uit onderzoek blijkt dat een patchworkgezin gemiddeld een paar jaar nodig heeft om in balans te komen.

  Mediator
  Voordat het echter zover is, kunnen de conflicten behoorlijk oplopen. Ze hebben invloed op je dagelijks functioneren en gezondheid, het kost extra energie. De problemen kunnen zelfs zo groot worden dat het het einde van de relatie betekent. Ondanks de grote inzet van de nieuwe partners om het te laten slagen. Wijnands Mediation kan je helpen om te leren welke valkuilen je kunt verwachten. Deze nieuwe situatie vraagt om het maken van nieuwe afspraken. Door een goede communicatie kunnen problemen worden opgelost en nieuwe problemen worden voorkomen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply