Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Je wensen uitspreken en vastleggen: dat geeft rust’

  Praten over de dood zit toch nog wel in de taboesfeer, merk ik. Vooral ouderen vinden het moeilijk om erover te praten. Gelukkig kun je tegenwoordig veel informatie vinden op internet met betrekking tot de mogelijkheden en of ze aansluiten bij jouw wensen. Natuurlijk kun je ook een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger aanvragen.

  Als je aangeeft wat je wensen zijn, geeft dat rust; niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden. Je hoeft niet álles vooraf te regelen, maar informeer naar de mogelijkheden. Stel, je wilt worden begraven op een natuurbegraafplaats. Ga daar dan eens kijken. Vraag er informatie over aan. Als uitvaartverzorger kan ik daarbij adviseren.

  Na een overlijden kunnen nabestaanden totaal ontredderd zijn. Dan neem ik ze symbolisch bij de hand en leid ik ze door het hele proces, dat ik in kleine stapjes verdeel,  zodat het ook voor de familie overzichtelijk blijft. Ik vergelijk mezelf weleens met een kameleon: ik neem de kleur aan van de familie als het gaat om hun wensen rond de uitvaart. Het gaat in mijn vak om het aanvoelen waar behoefte aan is; om empathisch vermogen. Ik geef aandacht en ben er voor ze wanneer dat nodig is; zo nodig dagelijks.

  Bij de familie zijn vaak ook jonge kinderen. Ik kan helpen om ze uit te leggen wat er gebeurt als iemand is overleden. Het is niet goed om tegen een kind te zeggen dat ‘opa slaapt’, want dan zou het kind bang kunnen worden om zelf te gaan slapen. Je moet het eerlijk benoemen. Ter aanvulling zijn er tegenwoordig boekjes en andere hulpmiddelen om het op een speelse manier bespreekbaar te maken met het kind.
  Het is goed om kinderen te betrekken bij een uitvaart,  en dat kan op allerlei manieren. Een jong kind kan bijvoorbeeld een tekening maken of de kist beschilderen. Als het kind wat ouder is, kan het een verhaal of gedicht voordragen.

  Het is zó belangrijk om op een goede manier afscheid te nemen. Ik heb in de aanloop naar een uitvaart eens een jongen ontmoet die boos was omdat zijn vader op jonge leeftijd plotseling overleed. Ik zei tegen hem: ‘Schrijf een brief aan je vader, zodat we die kunnen meegeven en jij het gevoel hebt dat je datgene wat je nog aan hem kwijt wilde, hebt gezegd.’

  Sinds een jaar heb ik een gedenkpagina op mijn website. Hierop kunnen mensen herinneringen en/of foto’s van de overledene achterlaten. Ik laat van het aangeleverde materiaal een mooi gedenkboekje maken, dat ik vervolgens aanbied. Dit boekje is van onschatbare waarde voor  de familie.

  – Harma Bodde

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply