Rate this post
 • Werken aan de taalvaardigheid van je kind
  Rate this post

  Als je een kindje hebt ontwikkelt het zich snel op allerlei gebieden. Het wordt groter, het leert zijn handjes en voetjes te gebruiken en gaat praten. De ontwikkeling van het praten verloopt bij kinderen volgens een vast patroon. Maar bij sommige kinderen verloopt de ontwikkeling minder goed dan op basis van de leeftijd ‘normaal’ is.

  Als kinderen zo tussen de 2,5 en 3 jaar oud zijn, groeit hun woordenschat flink en gaan ze goed geformuleerde zinnen produceren. Merk je dat je kind problemen heeft met articuleren of met het hanteren van taal in het algemeen? Bijvoorbeeld doordat het woordklanken in de verkeerde volgorde uitspreekt, vervangt of weglaat? Dan kun je een afspraak maken met de logopedist. Die kan helpen de taal en spraak te verbeteren. Ook word jij als ouder begeleid in het prettig communiceren met je kind.

  Taalontwikkelingsstoornis
  Als je kind iets ouder is en naar school gaat, kan het zijn dat de juf of leraar merkt dat je kind niet zo goed meekomt op taalgebied. Misschien is er dan sprake van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Ongeveer 7% van de kinderen van 5 jaar heeft hiermee te maken. Als je kind zo’n stoornis heeft, kan dit ook leiden tot lees- of leerproblemen en emotionele en/of gedragsproblemen.
  De logopedist kan onderzoeken wat er precies aan de hand is en een taaltherapie op maat aanbieden. Daarbij is het mogelijk dat de logopedist met je kind zelf aan de slag gaat (directe therapie) of dat de ouders geïnstrueerd worden (indirecte therapie).

  Vergoedingen 2019
  Logopedische behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket. Je hebt hiervoor meestal wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist, en je moet rekening houden met je eigen risico. In de meeste gevallen zijn de kosten tot € 385 voor eigen rekening.

  Wanneer naar de logopedist?
  De logopedist behandelt spraak- en taalproblemen, stemproblemen, eet- en slikproblemen, stotteren, gehoorproblemen, ademhalingsproblemen en hyperventilatie, afwijkend mondgedrag en oncologische problemen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply