Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Werken aan een betere verbinding
  Rate this post

  ‘Waar komt dat onbestemde gevoel vandaan? Als ik mij aan iemand wil hechten of een persoon dichterbij wil laten komen, trek ik een muurtje op, terwijl ik die persoon erg graag zie.’ Dit zijn vraagstukken die bij mij in de praktijk voorbijkomen.

  De verbinding tussen moeder en kind begint al tijdens de conceptie, vervolgens in de buik tijdens de zwangerschap en met het eerste contact na de bevalling. Als de moeder om wat voor reden dan ook emotioneel niet in staat is (dit kan ook onbewust zijn) om de verbinding met haar kind te onderhouden, kan er een hechtingsprobleem ontstaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de moeder tijdens de zwangerschap haar baan verliest en financiële stress heeft. Een dierbaar persoon overlijdt waardoor ze emotioneel in rouw is. Er is huiselijk geweld aanwezig, waardoor ze letterlijk moet overleven. Ook kan het zijn dat de moeder vanuit haar opvoeding niet heeft geleerd om te hechten; lief te hebben.

  Er kunnen tal van redenen zijn waarom de moeder (onbewust) geen verbinding met haar kind kan maken. Een baby in de buik of die net geboren is, maar ook jonge kinderen voelen de spanningen en emoties van hun moeder en later ook van hun vader feilloos aan. Vanuit het oermechanisme hebben ze dan de keuze om zich terug te trekken of om te zorgen voor de ander. Beide mechanismen zorgen ervoor dat het kind van zijn eigen gevoel verwijderd wordt. Dit kan op den duur voor gedragsproblemen of emotionele problemen zorgen, zonder dat er op dat moment een aanleiding voor deze uiting is.

  Als in mijn praktijk tot uiting komt dat dit gaande is, ga ik systemisch met het gezin aan de slag. Vanuit het zielsniveau komen antwoorden naar boven en kan er een transformatie in het systeem plaatsvinden. De puzzelstukjes vallen op hun plek. De situatie kan niet veranderd worden, maar wél de manier om hier met liefde en aandacht naar te kijken en mee om te gaan. De verbinding wordt vanuit het innerlijke hersteld en geheeld. Zo kunnen er weer stappen richting de toekomst gezet worden.

  Natascha Peters
  gezinscoach

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply