Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Werken met energie
  Rate this post

  Met de opkomst van de nieuwetijdsbeweging sinds de jaren zestig van de vorige eeuw ontstonden ook allerlei persoonlijke ontwikkelingstrainingen. Sindsdien zijn hieruit vele vernieuwende opleidingen en workshops geboren, waarvan de SIO er een is. Nieuwe begrippen raakten toen in zwang, zoals ‘gronden’, ‘blijf in je centrum’, ‘werken met energie’ en ‘hooggevoeligheid’. In dit artikel wordt extra aandacht besteed aan hooggevoeligheid in relatie tot gronden.

  Veel ouders hebben tegenwoordig te maken met ‘hooggevoelige’ kinderen, ook wel ‘HSP-kinderen’ genoemd. ‘HSP’ betekent ‘Highly Sensitive Person’ of ‘hoogsensitief persoon’. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap waar niet alleen het kind zelf, maar ook de ouders mee moeten leren omgaan. Veel van de kenmerken hebben te maken met het oppakken van een overdaad aan prikkels van buitenaf, zoals geluid, spanning en geuren. Er is sprake van een overontwikkeld zintuiglijk waarnemingsvermogen. Deze kinderen zijn snel afgeleid, schrikken snel en vinden het moeilijk om goed bij zichzelf te blijven. Energetisch gezien zijn deze kinderen dan niet meer goed gegrond. Als ouder is het niet gemakkelijk om hiermee te moeten omgaan, voor jezelf of voor je kind, maar ook in combinatie met gezin en werk, omdat de reacties niet altijd begrepen worden.

  Aandacht
  In essentie betekent ‘gronden’ ‘aandachtig zijn’: met aandacht luisteren naar jezelf, naar anderen zonder jezelf te verliezen, en toch je eigen reacties serieus nemen. ‘Goed gegrond zijn’ betekent’een goed contact hebben met je lichaam, met je eigen gevoel van veiligheid en realiteit en een verbondenheid met jezelf als persoon’. Als ouder kun je veel betekenen voor je kind als je het kind leert gronden, omdat spanningen dan op een natuurlijke manier afgevoerd worden en er neutraler gereageerd wordt op emoties en prikkels.

  Beter leren ‘aarden’
  De psycho-energetisch therapeut helpt ouders en kinderen met dit probleem door ze te leren hoe te gronden en aan te geven dat hun gevoeligheid geen afwijking is, maar een kwaliteit. Goed gegrond zijn versterkt ook de eigenwaarde van het kind, het voelt zich minder gauw moe en wordt weerbaarder. Hierdoor worden de positieve kwaliteiten van hooggevoeligheid versterkt, namelijk zich goed kunnen inleven in anderen en een situatie snel en intuïtief kunnen inschatten.

  Basis voor stabiliteit en spirituele groei
  Het goed gegrond zijn is ook een basis voor innerlijke stabiliteit en spirituele groei. Hooggevoelige en spiritueel gerichte mensen verblijven graag in hogere energietrillingen, maar zonder een goede gronding veroorzaakt dat vaak duizelingen, licht in je hoofd voelen, hoofdpijn, verwarring, niet aanwezig zijn of kwetsbaar zijn voor kritiek. Gronden helpt je dan om jezelf ‘geaard’ te weten onder allerlei omstandigheden in je leven.

  Herken je eigen manier van gronden
  ‘Werken met energie’ betekent dus onder andere leren gronden. Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Voor de een betekent het een gezonder voedingspatroon en levensstijl, voor de ander het leren om jezelf meer veiligheid te verschaffen. Voor de psycho-energetisch therapeut die werkt met energie en energievelden, is goed gegrond zijn ook belangrijk om goed bij zichzelf te kunnen blijven. Enkele praktische technieken van het gronden zijn bijvoorbeeld wandelen in de natuur, sporten, contact met goed gegronde mensen, visualisatieoefeningen die je helpen gronden, werken met dieren, yoga en ademhalings­-oefe­ningen en natuurlijk veel buiten spelen voor kinderen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply