Rate this post
 • Westerdok: ggz van de toekomst
  Rate this post

  Je komt binnen en bent verrast door de ruimte, het licht en al het groen. De grote toegangshal, met een grand café en veel ramen, opent zich naar de buitenwereld. Dat is iets wat je in de geestelijke gezondheidszorg niet veel tegenkomt. Een groene wand, verrassend meubilair; het weerspiegelt allemaal de zorg die hier geboden wordt.

  In Westerdok in Almelo, naast het station, vestigden zich begin maart van dit jaar vier stichtingen van de Dimence Groep. Stichting Mindfit helpt je bij het versterken van je psychische conditie en geeft je de veerkracht die je nodig hebt. Mindfit biedt behandeling, begeleiding, trainingen en voorlichting. Stichting Transfore, forensische psychiatrie, heeft zich gehuisvest in Westerdok met een polikliniek en een kliniek. Jeugd-ggz ondersteunt kinderen en jongeren met psychologische problemen en hun omgeving. Ten slotte biedt Dimence behandeling en begeleiding aan volwassenen en ouderen met psychiatrische stoornissen, zowel klinisch als ambulant.

  Oprechte aandacht
  In Westerdok is oprechte aandacht voor ieder mens en wordt écht de tijd genomen voor elkaar. Zelfregie en gelijkwaardigheid tussen patiënt of cliënt en hulpverlener zijn belangrijke steekwoorden voor alle stichtingen in Westerdok. Westerdok kent een aantal unieke elementen.

  Aanmeldzuil
  Zo is Westerdok het eerste ggz-gebouw in Nederland waar patiënten zich kunnen melden bij de aanmeldzuil. De zuil verwijst vervolgens naar de juiste wachtkamer. Er zijn gastvrouwen aanwezig die patiënten kunnen helpen bij de zuil, wanneer dat wenselijk is. Er is ook altijd de mogelijkheid om je aan te melden bij de balie.

  Geen separeercellen
  Ook is Westerdok is het eerste ggz-gebouw dat volledig separeervrij is gebouwd. In de extra beveiligde kamers binnen de kliniek, waar patiënten kunnen verblijven als dat nodig is, kunnen patiënten zelf de kamer personaliseren op het gebied van kleur, licht, geur en temperatuur. Tevens kunnen zij met behulp van touchscreens een film kijken, muziek luisteren en gebruik maken van internet. De regie blijft zoveel als mogelijk bij de patiënt. Uiteraard is er wel altijd verpleegkundige begeleiding aanwezig. De focus ligt op herstel en behoud van contact.

  Ontmoeten
  In Westerdok staat elkaar ontmoeten centraal. Zo biedt Westerdok veel groepsfaciliteiten, en ook kent het gebouw ontmoetingsplekken voor medewerkers. In de klinieken van Transfore en Dimence zijn geen verpleegposten, zodat de verpleegkundigen goed beschikbaar zijn voor de patiënt. Het blijkt dat de rust op de afdelingen hierdoor groter is.

  Illustraties
  De bewegwijzering in het gebouw wordt ondersteund door illustraties. Er zijn grote en kleine illustraties en hier en daar gedichten, allen uniek en speciaal gemaakt door zeven illustratoren en een dichter. De illustraties zijn een vertaling van de thema’s die er leven in het gebouw en maken de ruimtes persoonlijk en herkenbaar. Ze vertellen op hun eigenzinnige wijze het verhaal van Westerdok; de ggz van de toekomst!

  Grand café
  Het grand café van Westerdok is toegankelijk voor iedereen, voor een kop koffie of een hapje eten. Loop dus gerust eens binnen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply