Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • White smile
  Rate this post

  Een mooie, witte glimlach geeft ons een jong en fris uiterlijk. De zachte, parelachtige glans van glazuur is een natuurlijk sieraad in ons gezicht.

  Helaas kunnen door verschillende oorzaken de tanden donkerder lijken:

  Door voeding
  Dit kan zijn doordat er zich een laagje aanslag op vormt door koffie, thee en/of tabak. Dit kan van buitenaf weer weggehaald worden.

  Door trauma
  Een tand kan op den duur donker kleuren doordat er een dode zenuw en bloedresten in het binnenste van de tand doorschemeren. Dit kan alleen de tandarts behandelen.

  Door leeftijd
  Maar ook naarmate onze leeftijd vordert, kleurt het glazuur donkerder. Dit komt door het proces van demineralisatie en remineralisatie. Onder invloed van wat we eten lost de buitenste laag van ons glazuur op (demineralisatie). Je kunt dit vergelijken met een zeepje dat je in water legt. Hierdoor wordt het ook van buitenaf zacht. De beschermende werking van ons speeksel maakt het glazuur in ongeveer 20 minuten weer hard (remineralisatie). In de tussentijd is het glazuur kwetsbaar en kan er van alles in het glazuur veranderen. Er kunnen zich kleurstoffen van buitenaf in afzetten die de kleur van onze tanden op den duur veranderen. Dit kan storend zijn, bijvoorbeeld wanneer er ook kronen of jackets zijn die niet meekleuren en op den duur veel witter lijken. Door middel van bleken kun je deze verkleuring weer ongedaan maken.

  Door slijtage
  Vanwege ons veranderde eetpatroon eten en drinken we veel vaker verborgen suikers en zuren. Hierdoor kan het zijn dat ons glazuur veel langer dan 20 minuten achter elkaar in oplossing is en gemakkelijk weggeveegd, gepoetst of zelfs weggelikt kan worden. Hoe dunner de glazuurlaag wordt, hoe doffer en geler de tanden lijken, doordat het donkerder tandbeen erdoorheen schijnt. Als de glazuurlaag op de snijtanden zó dun wordt dat ze grijs lijken, is er zoveel glazuur weg dat het zo doorzichtig wordt als glas. Vaak wordt dit niet herkend en proberen mensen, juist door nóg harder te poetsen, de tanden tevergeefs witter te maken, met als resultaat dat de tanden steeds donkerder worden. Helaas kan glazuur zich niet opnieuw afzetten. Wat weg is, is voor altijd weg. We moeten er ons leven lang mee doen.

  Op internet staan dagelijks tips om de tanden witter te maken. Kies er nooit eentje uit waarbij je met zuren of schuurmiddelen moet werken en ga nooit aan de slag zonder dat je precies weet wat je ziet. Beter kun je advies vragen aan je tandarts of mondhygiënist, dan kan deze met je meekijken naar wat de werkelijke oorzaak is van de verkleuring van je tanden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply