Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wie is er aansprakelijk bij letselschade?
    Rate this post

    Er vinden ieder jaar weer vele aanrijdingen plaats. Daarnaast raken 200.000 mensen gewond op het werk bij een bedrijfsongeval en nog eens 130.000 mensen zijn jaarlijks het slachtoffer van een hondenbeet. Maar wie is er nu aansprakelijk als je door een ongeval of beet van een hond gewond raakt en als gevolg hiervan letselschade lijdt?

    Wie is aansprakelijk bij een aanrijding?
    U staat bij het rode stoplicht of zebrapad te wachten als er plotseling iemand bij u achterop rijdt. Of u bent betrokken bij een kettingbotsing op de snelweg omdat iemand niet tijdig kan stoppen voor een file. Maar niet door een auto ongeluk kunt u letsel oplopen. Zo blijkt dat het aantal fietsers dat aangereden wordt door een motorvoertuig of andere fietser het afgelopen jaar weer is toegenomen. Maar ook als voetganger ben je niet altijd veilig in het verkeer, ook al heb je veelal voorrang.

    Bij aansprakelijkheid als gevolg van een verkeersongeluk dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een aanrijding veroorzaakt door een auto of ander motorvoertuig en een aanrijding tussen 2 ongemotoriseerde weggebruikers, zoals 2 fietsers.

    Vindt er een aanrijding plaats tussen 2 auto’s of in ieder geval 2 gemotoriseerde voertuigen? In dit geval is de bestuurder die de verkeersfout maakt schuldig aan het ongeval en dus ook aansprakelijk. Bijvoorbeeld bij een voorrangsfout of een aanrijding van achteren.

    Het kan nog wel eens lastig zijn om de juiste persoon aansprakelijk te stellen. Want de bestuurder is niet altijd ook de eigenaar van de auto. Denk aan een auto die uitgeleend is of een huurauto. Dit probleem heeft de wetgever echter getackeld door een bepaling op te nemen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Hierin is opgenomen dat een letselschade claim rechtstreeks bij de verzekeraar van het motorvoertuig dat het ongeval veroorzaak heeft ingediend kan worden.

    Vindt de aanrijding plaats tussen een gemotoriseerd voertuig en een fietser of voetganger? Dan is de bestuurder van het motorvoertuig altijd voor ten minste 50% schuldig aan de aanrijding. Het maakt daarbij niet uit of de fietser of voetganger ten onrechte geen voorrang verleende of zelfs door een rood stoplicht reed. Alleen bij overmacht hoeft de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig geen schadevergoeding te betalen.

    Aansprakelijkheid voor bedrijfsongevallen
    Op Nederlandse werkgevers rust een zorgplicht. Deze houdt in dat de werkgever ervoor dient te zorgen dat haar medewerkers het werk op een veilige manier kunnen doen. Voldoet de werkgever niet aan haar zorgplicht, dan is zij aansprakelijk voor de letselschade die de medewerker lijdt. De meeste werkgevers zijn overigens verzekerd tegen aansprakelijkheid als gevolg van een bedrijfsongeval, maar een verplichte verzekering is dit niet.

    De aansprakelijkheid voor werkgevers gaat echter nog veel verder. Want een werkgever is ook aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door haar medewerkers. Bijvoorbeeld omdat de ene medewerker door de andere medewerker met een heftruck aangereden wordt.

    Aansprakelijkheid voor een hondenbeet
    De aansprakelijkheid voor hondenbeten is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier aan zaken of personen toebrengt. Wordt iemand dus gebeten door een hond, dan is het de bezitter van de hond die de letselschade van het slachtoffer dient te vergoeden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply