Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Wie staan er aan mijn bed?’

  Het St. Antonius Ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat er diverse jonge verpleegkundigen en dokters opgeleid worden en dat je dus te maken kunt krijgen met meerdere zorgprofessionals. Welke dokters kom je zoal tegen in het ziekenhuis?

  Internist-oncoloog Paul de Jong staat bij de grote visite vandaag aan het bed van Hans van den Heuvel. Zij heeft een chemokuur achter de rug en wordt binnenkort geopereerd aan maagkanker. Tijdens de visite van Paul is, naast vaste verpleegkundige Machteld Smits, ook Dominik Klöppner aanwezig. Dominik is coassistent. Hij zit in het vijfde jaar van de opleiding Geneeskunde en doet praktijkervaring op in het ziekenhuis. Naast Paul staat arts-assistent (ANIOS) Coco Vissers. Zij is basisarts en oriënteert zich in welke richting ze zich wil specialiseren. Paul is als opleider en coördinator nauw betrokken bij de begeleiding van deze en andere jonge dokters. ‘Dat doen we samen met alle andere medisch specialisten. We bespreken de patiënten dagelijks met de arts-assistenten en stemmen samen het beleid af, waarbij wij als specialisten altijd verantwoordelijk zijn.’

  Het houdt je scherp
  Als opleidingsziekenhuis moet je aan strenge eisen voldoen. ‘Je kwaliteit moet echt onderscheidend zijn, op alle gebieden. Daarbij is het leuk om kennis over te dragen en houden deze jonge, ambitieuze dokters je scherp. Ze zijn kritisch en stellen vragen over dingen die we al jaren op een bepaalde manier doen. De arts-assistenten en coassistenten hebben vaak net wat meer tijd voor gesprekken, onderzoek en begeleiding. Patiënten zien er soms wel tegenop, zoveel mensen om hun bed, maar uiteindelijk ziet iedereen ook al snel de meerwaarde.’

  Coassistent
  Net als in alle andere ziekenhuizen in Nederland werken ook in het St. Antonius coassistenten. Een coassistent is een student Geneeskunde die praktijkervaring opdoet in het ziekenhuis. Het St. Antonius Ziekenhuis leidt jaarlijks zo’n 600 coassistenten op.

  Arts-assistent (AIOS)
  Een AIOS is een afgestudeerd student Geneeskunde in opleiding tot medisch specialist. Bij het St. Antonius Ziekenhuis werken zo’n 175 AIOS. Alleen academische en grotere algemene ziekenhuizen mogen AIOS opleiden. In het St. Antonius Ziekenhuis hebben 30 specialismen een opleidingsbevoegdheid.

  Arts-assistent niet in opleiding (ANIOS)
  Een ANIOS is een afgestudeerd student Geneeskunde die zich oriënteert in welke richting hij of zij zich wil specialiseren of kiest voor een functie als basisarts op een afdeling. ANIOS kun je in elk ziekenhuis tegenkomen. In het St. Antonius Ziekenhuis werken zo’n 150 ANIOS.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply