Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wie stuurt het paard?
  Rate this post

  Het is goed dat het mensen zijn die de paarden voor de Gouden Koets leiden. Paarden weten anders niet hoe zij de koning naar de Staten-Generaal moeten rijden. In de veiligheid van de paddock kan een paard ons leiden. Het laat zien hoe we zijn op dat moment. Als we niet in evenwicht zijn, is dat direct zichtbaar.
  Het bijzondere van een paard is dat het niet reageert op wat je denkt of zegt, maar hoe je op dat moment echt bent. Dat heb ik uit eigen ervaring. Hij merkt dat op door mijn ­lichaamstaal, mijn houding en energie, al sta ik twintig ­meter van hem vandaan. Als ik gestrest ben, neemt het paard dit over. Gelukkig is een paard zonder oordeel en zeer vergevingsgezind. Als ik ontspan, dan signaleert het paard dat ook direct, door mijn veranderde ademhaling, andere energie en ander nonverbaal gedrag. Zo maakt het paard mij bewust van mijn dikwijls onbewuste houding of gedrag en heb ik de kans om dat te veranderen. Het is heerlijk om te doen, buiten. De aanwezigheid van paarden geeft rust en ruimte om de indrukken van de dag te verwerken en te genieten van het hier en nu.

  Overbelast
  In mijn werk als psycholoog heb ik vaak contact met mensen die overbelast zijn. Zij hebben het gevoel geleefd te worden en hebben het idee continu beschikbaar te moeten zijn voor anderen. Wie zo leeft, raakt gemakkelijk overprikkeld en komt niet meer aan zichzelf toe. Uiteindelijk kan dit leiden tot serieuze klachten, zoals een burn-out of depressie. Iemand die dat overkomt, weet echt wel dat het goed zou zijn om meer rust te nemen en ontspanning te zoeken. Maar de druk is vaak zó groot, dat je geen mogelijkheid meer ziet om dat ook echt te doen.

  Zelfinzicht en bewustwording
  Mijn taak is om te helpen bij het onderzoek naar je denkgewoontes of disbalans in je leven. De werkzaamheid van coachen met paarden begint al op het moment dat we, na een kort kennismakingsgesprek, de buitenlucht instappen en de paarden gaan ontmoeten. Deze heel andere setting maakt je los van je vaste denkpatronen en haalt je daarmee vaak ook uit je ‘comfortzone’. Hierdoor sta je meer open voor het opdoen van nieuwe ervaringen.
  Meer zelfinzicht en bewustwording helpen je de regie over je werk en leven weer in eigen hand te nemen en de keuzes te maken die bij jou passen.

  Ik werk graag met paarden, maar ook met andere manieren van hulpverlening. Je bent van harte welkom om eens kennis te maken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply