Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Word ik hier echt gelukkig van?
  Rate this post

  Als je kinderen krijgt, kun je niet voorspellen hoe je leven verandert. Maar dát het verandert, is een feit. Keuzes maken is onvermijdelijk, want het zou knap zijn als jij je leven precies zo zou kunnen voortzetten als vóór de komst van de kinderen.

  ‘En daar gaat het tegenwoordig vaak mis’, volgens gestaltpsychotherapeute en speltherapeute Mandy van Willigen-Ros. ‘In mijn praktijk ontvang ik regelmatig (jonge) kinderen met concentratieproblemen, hyperactiviteit, buitensporige boosheid, faalangst en zelfs depressie. Als ik dan inzoom op het gezinsleven en de manier waarop ouders hun leven invullen, zie ik regelmatig vermoeide ouders met beiden een overvolle agenda. Ze vinden het gezinsleven mooi en bijzonder, houden veel van hun kinderen, maar hebben hun leven na de geboorte van de kinderen weinig aangepast. Krampachtig proberen ze alle ballen in de lucht te houden: werk, vrienden, hobby’s, studie, vakanties, relatie enzovoort en weten vaak zelf niet dat ze zich er ongelukkig bij voelen. De klachten die het kind laat zien, zijn de spiegel waar de ouder(s) in te kijken hebben. Het is een signaal dat het gezin uit balans is.

  Voor ouders is dit soms best confronterend. Toch is dit bewustzijn nodig om tot verandering en meer geluk te komen. Ik doe vaak een oefening met cliënten waarin ik hen vraag:

  ‘Probeer je alle taken in je huidige leven voor te stellen als ballen in de lucht’. Vervolgens vraag ik welke bal het grootst is en dus de meeste aandacht krijgt. Dit is vaak al een eye­opener. De volgende stap is samen te kijken naar de ballen die het meeste geluk brengen. Vaak zijn dat de kleine ballen die het minste aandacht krijgen! Dit zien is een goede ingang om nieuwe keuzes te maken.’

  Besteed je spaarzame tijd goed
  ‘Tijd is tegenwoordig een schaars goed. Ga er zorgvuldig mee om en stel jezelf regelmatig de vraag of je keuzes maakt waar je gelukkig van wordt. Natuurlijk zijn je werk en je sociale leven belangrijk: je leert ervan en krijgt er energie van.
  Toch kan het goed zijn om regelmatig de balans op te maken. Kijk waar jij je spaarzame tijd en aandacht aan besteedt en of dit is wat je wilt in het leven. Als je op zoek bent naar levensgeluk, mag je eerlijk tegen jezelf zijn. Zet je telefoon eens een dagje uit en ga iets leuks met je kinderen doen. Zeg eens ‘nee’ tegen iets wat je niet wilt. Zo erg is dat niet. Maak keuzes die goed voor jou zijn en voel wat dat met jou en je gezinsleven doet. En mocht je het even niet meer weten, kijk dan gewoon in de spiegel van je kind! Heb je moeite die boodschap te begrijpen, dan kan ik je helpen het gedrag te vertalen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply