Rate this post
 • Word je dik van brood?
  Rate this post

  Over voedsel gaan soms de vreemdste geruchten, zoals ‘Word je dik van brood?’. Het antwoord is ‘nee’. Je wordt eigenlijk nergens dik van, alleen van te veel eten. Brood zou gezondheidsproblemen geven en dik maken, maar volgens het Voedingscentrum eten we er te weinig van.

  Het is belangrijk om je voeding goed samen te stellen en daar hoort brood bij: volkoren-, spelt- of zuurdesembrood. Vooral volkorenbrood levert veel voedingsvezels en daar hebben we tussen de 30 en 40 gram per dag van nodig. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Eén sneetje brood levert 2,3 gram. Groente, fruit en noten leveren ook veel vezels. Doordat brood negatief in het nieuws is, zijn Nederlanders minder brood gaan eten. Maar is dat wel zo verstandig met het oog op onze benodigde portie jodium? De meeste mensen krijgen voldoende jodium binnen. Met 5 of 6 sneetjes per dag krijg je al voldoende binnen.
  Vind je dit te veel, eet dan regelmatig zeevis, zeewier, eieren en zuivelproducten. Een jodiumtekort ontstaat als iemand weinig of geen brood eet, ­ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt. Een jodiumtekort geeft schildklierproblemen. Mensen die zelf brood bakken, kunnen het beste bakkerszout gebruiken. Hier is namelijk jodium aan toegevoegd. We gebruiken vaak te veel zout, dus wees zuinig, maar als je zout gebruikt, neem dan Jozo zout. Het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 3 volkorenboterhammen per dag. Er is geen enkele reden om brood te laten staan, tenzij je een glutenintolerantie of -allergie hebt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply