Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Yoga ondersteunt het herstel
  Rate this post

  Vermoeidheid komt veel voor bij patiënten met borstkanker, vooral tijdens de behandelingen. Het gaat erom te ervaren hoe het lichaam nú aanvoelt. Door de ziekte ben je onzeker over je lichaam en weet je niet meer of je erop kunt vertrouwen. Door yoga leer je weer vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam, grenzen te bewaken en open te staan voor wat er is. Het lichaam voelen, en niet analyseren en beoordelen, gewoon het er laten zijn.

  Hoe doe je dat? Door te leren in het hier en nu te zijn en te laten zijn wat er nu is. Op die manier kun je leren loslaten, leren ontspannen. Het verleden is geweest en de toekomst is onzeker. Op het huidige moment heb je direct invloed. Vrouwen die borstkanker hebben overleefd, zijn gebaat bij yoga. Yoga draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid en pijn, en dit effect houdt aan.
  Onze gedragspatronen bepalen in hoge mate onze leefwereld. Door de geest te ontspannen met yoga, worden bepaalde gewoontepatronen als het ware verzacht en uiteindelijk losgelaten. Onder andere door de yoga kun je die patronen herkennen en erkennen, waardoor een veranderingsproces kan gaan plaatsvinden. Wanneer je ruimte maakt, lichamelijk en geestelijk, is er een ingang om zelf weer in beweging te komen.
  Yoga heeft effect op ziekte- en pijnklachten. Door pijn durf je niet te bewegen (lichamelijk en geestelijk) en verandert er niets. Door aandacht te geven aan je klachten en er je bewust van te leren zijn hoe je met adem, fysieke inspanning, ontspanning en meditatie een ander gevoel kunt ervaren in je klachten- en pijnbeleving, kun je gewoontepatronen doorbreken en ligt er kans op herstel van evenwicht.
  Yoga is geen vervanging voor een medische behandeling.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply