Rate this post
 • ‘Zacht gebaar’ na een borstoperatie
  Rate this post

  Patiënten die een operatie moeten ondergaan wegens borstkanker, krijgen van de mammacare­verpleegkundigen in het Albert Schweitzer ziekenhuis voortaan een gratis handgemaakt, hartvormig kussen mee naar huis.

  Na een operatie van de borst en/of de okselklieren is de behandelde plek extra kwetsbaar. De vrouwen kunnen het kussentje onder de arm leggen of dragen om het kwetsbare gebied te beschermen. De vorm en het zachte materiaal zorgen voor een prettige houding en verzachten de pijn. Ook worden zwellingen, stuwingen en spanning in de schouder met het dragen van het kussentje verlicht. Het kan ook bij lange afstanden onder de autogordel worden geplaatst.

  Mooi gebaar
  De initiatiefneemster is mammacareverpleegkundige Chandra Ramlal. ‘Mijn ‘werk’ bestaat voornamelijk uit het geven van voorlichting en psychosociale ondersteuning én het bieden van een luisterend oor bij wat patiënten doormaken na de diagnose ‘borstkanker’. Hierdoor kreeg ik een advies van een patiënte die veel baat had bij het gebruik van een hartenkussen.’ Het interesseerde en inspireerde Ramlal. Zij stelde zichzelf als doel om patiënten van de Breast Clinic in het Albert Schweitzer ziekenhuis een kussen te kunnen aanbieden.

  Sponsors
  Samen met collega’s ging ze op zoek naar sponsors.‘Het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis bleek bereid om 1500 euro te doneren, zodat we afgelopen zomer een start konden maken met dit project.’ Bij de overhandiging van de donatie zei voorzitter Wim de Leur van het fonds dat het idee ‘uitblinkt door de warmte voor de patiënt die ervan uitgaat’. Vanaf volgende zomer zoekt de Breast Clinic nieuwe sponsors voor dit initiatief. Ramlal: ‘De patiënten zijn zó positief, dat we er echt mee verder willen!’ De kussentjes worden gemaakt door cliënten van een kleinschalig atelier, ‘Naald en Daad’ van Syndion in Het Sterrenwiel in Dordrecht. Hier werken enthousiaste mensen met een handicap die onder begeleiding hun vakmanschap op het gebied van textiel ontwikkelen.

  Nog dagelijks
  Bij de uitreiking van de cheque was ook een ervarings­deskundige, die al jaren als vrijwilligster werkt in de aftercaregroep van het Dordtse ziekenhuis. Haar operatie is al zeventien jaar geleden, maar zij gebruikt nog dagelijks een kussentje, omdat het haar een beschermd en comfortabel gevoel geeft. ‘Het blijft altijd een gevoelige plek. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.’

  Neem voor meer informatie contact op met Chandra Ramlal via d.ramlal@asz.nl. Ook belangstellende sponsors kunnen mailen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply