Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ze durft haar masker af te zetten
  Rate this post

  Ze zat al langere tijd niet goed in haar vel, maar door de alle commotie rondom corona was er ook een diepe neerslachtigheid over haar gekomen. Ze worstelde al zo lang met de stemmen uit haar verleden, die haar altijd maar weer naar beneden haalden, en nu kwam daar ook nog de angst om corona bij.

  Alhoewel ik voornamelijk vrouwen begeleid die (borst)kanker hebben gehad, help ik ook cliënten die een andere heftige periode achter de rug hebben. Zij was zo iemand. Vanuit haar jeugd had ze een diep minderwaardigheidsgevoel ontwikkeld. Daardoor was ze erg onzeker en nu kwam daar ook nog die somberheid overheen. Via via had ze over mijn therapie gehoord. Alhoewel ze altijd graag creatief bezig was geweest, had ze tegenwoordig nergens meer zin in. Ze hoopte bij mij weer een sprankje van dat plezier terug te vinden.

  Pleaser
  In onze gesprekken samen kwam naar voren hoe onzeker ze was. Ze was echt een ‘pleaser’ en erg bang om afgewezen te worden. Ze had jaren als pedicure gewerkt en het was een diep gekoesterde wens om ooit een eigen praktijk te beginnen. Maar die stap had ze nooit durven zetten. Ze was ervan overtuigd dat ze dat niet kon. Hoe vaak was het haar vroeger immers niet voorgehouden dat zij niets waard was, ze niks kon en ze een voorbeeld moest nemen aan haar oudere zus die zo succesvol was. Die stemmen uit het verleden maakten haar elke keer weer klein en trapten haar terug in de modder, wat haar gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde alleen nog maar meer versterkte.

  Ze mag er zijn
  Om haar te laten inzien dat ze er wel degelijk mag zijn, liet ik haar een masker beschilderen. Een masker heeft twee kanten. De ene kant is naar jou gericht. Jij bent dus de enige die deze kant ziet. De andere kant wordt door de buitenwereld gezien.
  Eerst maakte zij een lijstje met kwaliteiten en gedrag welke ze niet aan anderen liet zien én die dus aan de binnenzijde van het masker kwamen. Vervolgens een lijstje met kwaliteiten en gedrag welke ze wél aan de buitenwereld durfde te tonen. Daarna liet ik haar daar de juiste kleuren bij zoeken, zodat ze kon gaan schilderen en het masker met aanvullende materialen kon gaan versieren. Voorzichtig gingen we ontdekken wat er gebeurde als ze één van die verborgen eigenschappen aan een ander liet zien en langzaam werd dat proces steeds verder uitgebreid. Bepaalde angsten zijn te groot om ze weg te nemen, maar ze leerde wel hoe ze zich er niet door hoefde te laten leiden. Het was prachtig om haar in dit proces te zien groeien. Ze mag er zijn. Ze durft haar masker steeds vaker af te zetten. En ze gaat volgend jaar haar eigen pedicurepraktijk beginnen. Geweldig!

  Wike de Klerk
  kunstzinnig therapeut

  Lodur Kunstzinnige Therapie
  Je las een verhaal van een klant van Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend. Met behulp van beeldende therapie biedt zij nieuwe mogelijkheden om op een andere manier naar oplossingen te zoeken voor jouw vraagstuk. Ben je benieuwd wat beeldende therapie voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan onderzoekt zij samen met jou of ze iets met haar werk voor jou kan betekenen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply