Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ze pakt haar leven weer op’

  Een groot deel van Ankes behandelingen tegen borstkanker vonden plaats tijdens de lockdown. Al die tijd was ze extra voorzichtig geweest en had ze veilig in haar eigen bubbel geleefd. Inmiddels was ze ‘schoon’ verklaard en leek om haar heen ook het normale leven weer een beetje op gang te komen. Maar zelf lukte het Anke niet om de draad weer op te pakken.

  ‘Anke kreeg het niet voor elkaar om uit die impasse te komen’, weet Wike de Klerk nog goed. ‘Maandenlang had ze in de overlevingsstand gestaan. En nu moest ze ineens haar oude leventje weer oppakken. Voordat ze ziek werd, leefde ze echter niet met die continue angst en onzekerheid dat de kanker weer terug zou komen. Nu verlamde het haar. ‘Gewoon’ weer verder leven, net als voordat ze kanker kreeg, voordat ze de controle over haar lichaam verloor, lukte haar niet.’

  Beleef de lente
  Wike: ‘Toen Anke voor het eerst bij mij kwam, was ze heel onzeker. Ze kon ook niet goed onder woorden brengen wat haar bezighield. Dát is nu juist het waardevolle aan deze vorm van therapie: hier hoef je niets te vertellen als je dat niet wilt of kunt. Het mooie is dat juist het creatieve aspect je in contact brengt met het onbewuste in jezelf. Voor Anke kwam dat moment van bewustwording toen ik haar de oefening ‘Beleef de lente’ liet doen. Met waterverf maakte ze eerst de koude, blauwe buitenlucht. Daarna kwamen er vrolijke voorjaarskleuren op het doek en de donkere vochtige aarde. In die aarde mocht Anke al schilderend een bolletje planten. Het kleine, groene puntje dat voorzichtig door de aarde heen brak, groeide langzaam uit tot een prachtige plant met kleurrijke bloemen. Deze oefening deed Anke beseffen dat het leven doorgaat. Wanneer zij alle omstandigheden gunstig maakt en zichzelf goed verzorgt, kan ze weer floreren. Dat besef heeft ze kunnen omzetten in daden, want Anke durft weer dingen te ondernemen, plannen te maken en haar leven op te pakken. Geweldig!’

  Over Lodur
  Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en haar pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker.

  Wist je dat …
  … je voor kunstzinnige therapie helemaal niet creatief hoeft te zijn? Het maakt niet uit of je kunt tekenen of schilderen, verstand hebt van kunst of er een hekel aan hebt om met je handen in de klei te zitten. Het is gewoon een tool om je op een andere manier uit te drukken. Zonder woorden, en juist dát zorgt vaak voor bewustwording en inzichten!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply