Rate this post
 • Zeg nee tegen acne
  Rate this post

  Dat het hebben van jeugdpuistjes je zelfvertrouwen als puber behoorlijk kan ondermijnen, weet je wellicht nog uit je eigen jeugd. Maar acne kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Met name bij ernstiger vormen kunnen er littekens achterblijven op de huid. Het is daarom belangrijk om acne te laten behandelen, of je nu in je puberteit zit of ouder bent, zodat de huid zich kan herstellen en weer gezond is en straalt.

  Acne, of ‘jeugdpuistjes’, herken je aan een vette huid met pukkels en mee-eters. De aandoening ontstaat meestal in de baardstreek en op de wangen. Vaak laten ‘gewone’ jeugdpuistjes geen littekens achter. Wel is het vervelend om met een onzuivere huid rond te lopen. Zeker in de puberteit, waarin jongeren elkaar beoordelen en voor een oordeel bovendien gevoeliger zijn. De ernstiger vorm van acne komt vaker bij jongens voor, kan littekens achterlaten en tot in de volwassen jaren aanwezig blijven.

  Hoe ontstaat acne?
  Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de huid on­zuiver wordt en er pukkeltjes gaan ontstaan. Ook geestelijke spanning en erfelijke factoren kunnen van invloed zijn. De talgproductie in de haarzakjes neemt toe. De afvoer van talg raakt door een sterkere verhoorning verstoord en zo ontstaan er op­hopingen van talg in de huid. Bacteriën kunnen talg omzetten in vetzuren. Wanneer vetzuren en bacteriën in het omliggende weefsel terechtkomen, treedt er een lokale ontstekingsreactie op (het puistje).

  De huidspecialist
  Voor de behandeling van lichte en ernstige acne kun je bij een huidspecialist terecht. Daarnaast geeft de huidspecialist adviezen waarmee de cliënt zelf de acne kan aanpakken. Een actieve bijdrage van de cliënt is een voorwaarde voor succes. Een behandeling door de huidspecialist kan onder meer bestaan uit een dieptereiniging van de huid, bijvoorbeeld door een peeling. Hierbij worden de dode, losse huidcellen verwijderd, zodat ze de porie niet meer blokkeren. Wanneer de huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply