Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • ‘Wat zie je er weer goed uit!’
    4/4 - (1 stemmen)

    De diagnose ‘kanker’ komt als een mokerslag binnen en de grond lijkt onder je voeten weg te vallen. Vaak is dan de eerste gedachte ‘Ik ga dood’. Er volgt een traject van operatie, chemo, bestralingen en soms nog een jarenlange anti­hormoontherapie; bepaald niet niks! Dat betekent dat de patiënt en diens naasten op de, letterlijk en figuurlijk, overlevingsstand gaan om deze zware periode zo goed mogelijk door te komen.

    En dan is het grootste deel van die ellendige en ingrijpende behandelingen afgelopen. Hoera! Jij bent opgelucht dat het achter de rug is, je omgeving is blij dat je het overleefd hebt en je wordt geacht de draad van het gewone leven weer op te pakken.
    En dan blijkt dat ineens vies tegen te vallen… Terwijl je van je omgeving alsmaar positieve geluiden hoort als ‘Wat zie je er weer goed uit’ en ‘Wanneer ga je weer aan het werk?’, voel jij je misschien van binnen helemaal niet zo gelukkig. Wat raar: je hebt het immers overleefd. Het zou toch heel anders hebben kunnen lopen, dus waar piep je dan over?

    Emotioneel verwerken
    Het is dan goed om te weten dat deze, wat sombere gevoelens in deze fase heel normaal zijn. Er is immers tijdens alle behandelingen weinig ruimte voor emoties. Er moet overleefd worden en tevens moet er vaak een gezin draaiende gehouden worden: topsport voor alle betrokkenen! Als de storm van deze periode dan eindelijk gaat liggen, pas dan is er ook tijd en ruimte om de ‘schade op te nemen’. De schade aan het lichaam dat soms ingrijpend veranderd is, de pijn en beperkingen waar je nu tegenaan loopt, die ellendige vermoeidheid die maakt dat je je ene been nauwelijks voor de andere krijgt en een hoofd vol zorgen over hoe dit allemaal verder moet. In de periode na de behandeling is er pas ruimte om onder ogen te zien en emotioneel te verwerken wat je is overkomen.

    Herkenning
    Het is goed om te weten dat Inloophuis Pisa een plek is waar je dan terecht kunt met deze gevoelens en ervaringen, waar je begrepen wordt en erkenning krijgt voor al die soms tegenstrijdige gevoelens. Een plek waar je lotgenoten kunt ontmoeten en herkenning vindt, waardoor je je minder alleen voelt. Ook voor de partners en de kinderen biedt Pisa ondersteuning; immers: ‘kanker heb je niet alleen’. Binnen het Inloophuis worden activiteiten geboden als ontpanningsmassages, een creatief atelier, een zangkoor, yoga, themabijeenkomsten, verwenmomenten enzovoort.
    Wij bieden elke werkdag de mogelijkheid tot vrije inloop voor een gesprek en een kop koffie, zonder afspraak en zonder kosten. Check de website en Facebook.
    Je hoeft het niet alleen te doen, dus stap gerust eens binnen. Je bent van harte welkom!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply