Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik zie veel meer dan alleen tandsteen’

  Van bioloog naar vrijgevestigd mond­hygiëniste: Jessica Thijssen zette die stap! Met ­empathie en adequate kennis helpt zij mensen naar een betere mondconditie. En dat gaat vaak verder dan de mond alleen…

  Was het jouw meisjesdroom om mond­hygiëniste te worden?
  Helemaal niet! Ik heb biologie gestudeerd en dacht altijd dat dat mijn vakgebied zou blijven. Tijdens een onderzoeks­project had ik een collega die regelmatig haar mond liet verzorgen door studenten van de opleiding Mondzorgkunde. Dat trok mijn aandacht richting die opleiding, maar ik deed er verder niks mee. De vader van mijn toenmalige vriend was adviserend tandarts en hij benoemde dat ik vaardige handen heb en goed met mensen kan omgaan. Ik besloot een kijkje te nemen bij de opleiding Mondzorgkunde en het beroep pakte mij enorm! Ik volgde de opleiding en nu, 20 jaar later, ben ik nog steeds mondhygiëniste. Een prachtig verbindend en verzorgend beroep! Mijn sensitiviteit, creativiteit en zelfstandigheid kan ik er prima in kwijt.

  Wat geeft jou voldoening in jouw beroep?
  Ik verzorg niet alleen de mond, maar besteed ook aandacht aan het sociale, mentale, fysiologische en microbiologische stuk. De mond heeft een multifunctionele taak: je praat, eet, drinkt en zoent ermee. Het is een poort tussen de buiten- en de binnenwereld. Als ergens je afweersysteem goed moet zijn, dan is het wel in je mond. Tandvleesontstekingen leiden immers tot een directe open verbinding met je bloedbaan, waarbij hart- en bloedvaten ook door mondbacteriën worden belast. De mond zou standaard preventief meer aandacht moeten krijgen om gezond te zijn en te blijven.

  De mondconditie is een afspiegeling van je algehele gezondheid en zegt ook veel over of iemand lekker in zijn fysieke en mentale vel zit. Soms ontdek ik tijdens een behandeling signalen die wijzen op een aandoening en dan verwijs ik door naar de huisarts. Het geeft veel voldoening dat ik cliënten verder kan helpen, niet alleen met hun mondconditie, maar in hun gehele leven. Ik neem echt de tijd om aandacht te besteden aan de mens áchter de mond. Mensen waarderen mijn persoonlijke omgang, voelen zich gezien, gehoord en veilig, waardoor ze zich goed kunnen ontspannen en veel delen. Soms krijg ik zelfs bloemen of een omhelzing als blijk van dankbaarheid.

  Wat zijn jouw toekomstplannen?
  Vorig jaar is al een toekomstplan verwezenlijkt door de praktijk aan huis naar een zelfstandige locatie te verhuizen: meegaan met de huidige kwaliteitseisen, ­behandelkamers met privacy, moderne apparatuur en continuering van de kleinschalige gemoedelijke praktijk. Verder willen wij de samenwerking met tandartsen intensiveren en het liefst samen onder één dak. Daarnaast willen we mondzorg onder de aandacht brengen bij huisartsen, scholen, ouders én kinderen. Voor kinderen geldt zelfs tot 18 jaar 100% vergoeding van behandelkosten en hiervoor is geen verwijzing nodig!

  Wat doe je in je vrije tijd?
  Ik ben altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling: ik studeer (chakra)psychologie en heb net een opleiding voor angst, trauma en orale psychodiagnostiek afgerond. Daarnaast wandel en coach ik mensen in de natuur, doe aan yoga en ontspan graag in de sauna. Ook houd ik van paragliden, het liefst in Turkije of Afrika. Daarvan krijg ik een grote glimlach op mijn mond!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply