Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ziekten en de invloeden van het klimaat
  Rate this post

  Het is je misschien ook opgevallen: ieder seizoen heeft bepaalde vaker voorkomende ziekten en ongemakken. Reclamebureaus houden er al rekening mee. Eind november zijn er reclamespotjes voor middelen die keel­klachten kunnen verlichten. In april verschijnen er antihooikoortsproducten in de media. 

  De traditionele Chinese geneeskunde hecht bijzondere waarde aan het onderzoek naar de invloeden van het klimaat en de samenhang daarvan met verschillende ziekten. Wisselingen in temperatuur, luchtdruk, het vochtigheidsgehalte en straling zijn van invloed op de gezondheidstoestand van mensen die gevoelig zijn voor het weer.

  Het is wetenschappelijk vastgesteld dat zenuwpijnen, verhoogde bloeddruk, beroerten en reumatische pijnen vaker voorkomen bij mensen die gevoelig reageren op het plotseling invallen van koude. Verder is bekend dat bij een snelle temperatuurstijging het aantal gevallen van influenza (griep) oploopt.

  Verdedigingsenergie of ‘afweer-Qi’
  We worden ziek als de kracht van de ziekteverwekker of klimaatinvloed groter is dan onze ‘verdedigings-Qi’. Hoe sneller we ons lichaam kunnen ondersteunen met het versterken van de ‘verdedigings-Qi’, des te sneller zullen we genezen van deze infectie of invloed. Met acupunctuur kunnen we de verdediging van het lichaam mobiliseren.

  Acupunctuur zet het lichaam aan om de ziekteverwekker te verdrijven door het versterken van het immuunsysteem. Het lichaam hervindt dan de kracht om de symptomen in geval van verkoudheid of griep te verlichten. Bij het zetten van de naalden begint het herstelproces vrijwel direct. Heel veel ziekteprocessen hebben een bijzondere samenhang met klimaatinvloeden. Denk aan reumatische klachten (koude en vocht), astmatische problemen bij bijvoorbeeld mist.

  Acupunctuur en de elementen
  Acupunctuur maakt gebruikt van steriele metalen naaldjes. Voor het in evenwicht brengen van een verstoorde balans, uitgelokt door die klimaatinvloeden, steekt men deze naaldjes in één of meer lichaamspunten op zogenaamde ‘meridianen’ of energiebanen, op verschillende diepten. Deze blijven een poosje zitten. Eenmalige of herhaalde behandeling bewerkstelligt dan de harmonie en daarmee herstel van gezondheid.

  Kruiden
  Behandelingen worden ondersteund met het geven van kruidencombinaties. Het menselijk lichaam wordt gezien als een miniatuur van de kosmos met al zijn natuurlijke basiskrachten. De Chinese kruidengeneeskunde gaat ervan uit dat planten of plantenproducten beter en veiliger zijn dan synthetische geneesmiddelen, omdat ze ‘natuurlijker’ zijn. Bij Het Element schrijven we ook homeopathische middelen voor.

  Een voorbeeld
  Jannie (58 jaar, journaliste) kwam vorig jaar bij ons omdat zij last had van toenemende pijn in al haar gewrichten. Het was haar opgevallen dat zij meer last kreeg als de buitentemperatuur rond een graad of 7 Celsius was. Zij staat regelmatig buiten voor haar werk en wanneer ze dan iets moet schrijven doet ze dat, op de voor haar meest handige manier, nog met pen en papier. Dat wordt steeds moeilijker naarmate het kouder en vochtiger is. Het schrijven op de computer of laptop is geen probleem. Door twee keer per week te behandelen met naaldjes volgens de Chinese principes van het zogenaamde ‘Bi-syndroom’, werd de gevoeligheid voor de combinatie koude en vocht minder. Een recept van Chinese kruiden met als basis kaneel en een homeopathisch complexmiddel op basis van Rhus toxicodendron deed in een aantal weken de klachten volledig verdwijnen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply