Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De zin en betekenis van verandering
  Rate this post

  De werkelijkheid van ons leven wordt door ieder mens anders ervaren. Het kleurt ons bestaan en geeft bewust of onbewust een zeker houvast. Maar wanneer dit vertrouwde beeld van de werkelijkheid aangetast wordt, beginnen we anders naar onze werkelijkheid te kijken. Het houvast, de veiligheid die jouw werkelijkheid je gaf, is plotseling betrekkelijk geworden. Onverwachte veranderingen of een opeenstapeling van veranderingen in korte tijd maken allerlei emoties los.

  Gevoelens bewegen zich tussen het ene uiterste naar het andere, bijvoorbeeld van verdoving naar boosheid of van blijheid naar verdriet.

  Een nieuwe weg inslaan
  Vaak staan we pas stil bij veranderingen wanneer het besef tot ons doordringt dat er vanaf nu niets meer hetzelfde is. Maar welke verandering er ook plaatsvindt, onverwacht of zelfgekozen: ze dwingt je het bekende achter je te laten en onbekend terrein te betreden. Er volgt dan een fase van aanpassing aan de veranderende omstandigheden. Een veranderingsproces kan bijvoorbeeld worden ingeleid door een scheiding, een verhuizing, een verlies, een ­verandering op je werk of de geboorte van een kind. Kortom: door ­iedere situatie die om aanpassing vraagt. Het betekent soms vertrouwde zaken loslaten, oude overtuigingen bijsturen of het aanpassen aan je dagelijkse ritme.

  Voorspelbare patronen
  Uit onderzoek blijkt dat er zeven fasen te herkennen zijn die veranderingsprocessen markeren. Ze verlopen volgens een min of meer natuurlijk en voorspelbaar patroon. Inzicht in dit patroon kan op meerdere manieren helpen. We zien dat, ook al is onze eigen ervaring in vele opzichten uniek, in de chaos van een verandering er toch een zekere voorspelbaarheid bestaat. Die helpt je om inzicht te verkrijgen in jouw veranderingsproces, omdat het houvast geeft tijdens de moeilijkste momenten ervan. Het is een soort reddingslijn naar de toekomst; herkenningspunten op weg naar zin, betekenis en integratie van jouw veranderingsproces.

  Workshop Verandering & Groei
  Naast de opleidingen tot psycho-energetisch therapeut en meditatietrainer verzorgt de SIO, School voor Intuïtieve Ontwikkeling, ook de workshop Verandering & Groei. Deze driedaagse training richt zich specifiek op het thema ‘verandering’ en de gevolgen van veranderingen in iemands leven. Tijdens deze training is jouw eigen ervaring het vertrekpunt van onderzoek. Dit betekent dat er veel persoonlijke aandacht is, naast het werken in groepsverband.

  Wat kun je verwachten?
  We onderzoeken deze zeven fasen, individueel en in groepjes. Je krijgt helderheid in jouw eigen veranderingsproces, je ervaart meer inzicht, acceptatie en verwerking. Je leert om verankerd te blijven met jezelf en om jouw eigen kwaliteiten en veranderingen vanuit deze kracht te benaderen. Er wordt gewerkt vanuit intuïtieve ontwikkelingstechnieken, zoals geleide meditatie, werkopdrachten, ademontspanning, onderling ervaringen delen, werken met tekeningen, persoonlijke begeleiding en theoretische ondersteuning.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply