Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zinvolle en duurzame zorg
  Rate this post

  Bijna 25 jaar geleden werd in het ziekenhuis in ­Blaricum de eerste baby geboren na een IVF-­behandeling (reageerbuisbevruchting). Gynaecoloog dr. Rob Bernardus startte in maart 1990 met één verpleegkundige de poli IVF. Nu werkt op de fertiliteitspoli van Tergooi een enthousiast team van twee gynaecologen, twee fertiliteitsartsen en vier gespecialiseerde verpleegkundigen.

  Op 15 mei 1983 werd in het Rotterdamse Dijkzigt ­Ziekenhuis Stefanie geboren. Zij was de eerste Nederlandse ‘reageerbuisbaby’. Sindsdien is de kinderwens van veel ouderparen dankzij IVF in vervulling gegaan. In Tergooi zijn in 25 jaar bijna 5.000 IVF-behandelingen uitgevoerd, met als resultaat 1.342 kinderen.

  Gespecialiseerd laboratorium
  Voor een reageerbuisbevruchting (IVF of ICSI) is een ­gespecialiseerd laboratorium nodig. Daarom werkt Tergooi al 25 jaar intensief samen met VUmc, een topper op dit ­gebied. ‘We hebben nu meer mogelijkheden om mensen met een onvervulde kinderwens te helpen’, vertelt dr. Corry de Koning, fertiliteitsgynaecoloog in Tergooi. ‘De techniek rond IVF heeft zich ontwikkeld en er zijn meer behandelingen mogelijk, zoals het injecteren van de eicel met een zaadcel (ICSI) en het invriezen van embryo’s. Daarmee zijn de kansen op zwangerschap vergroot. Het succespercentage per eicelpunctie nam daarmee in 25 jaar toe van 16 naar 40 procent.’

  Drieling
  De Koning: ‘Vroeger plaatsten we twee of drie (soms wel 5) embryo’s in de baarmoeder, nu nog maar één. Daardoor raakten vrouwen zonder dat het de bedoeling was vaker zwanger van een tweeling of zelfs drieling. Dat komt nu bijna niet meer voor.’

  U vindt meer informatie over de polikliniek Fertiliteit van Tergooi op www.tergooi.nl/fertiliteit. U kunt ook bellen met de poli T 088 753 21 07.

  Mooie momenten delen
  Tergooi ondersteunt de app ‘MyBaby2B’. Met deze app kunnen aanstaande ouders op hun smartphone echo­beelden van hun baby bekijken en delen met familie en vrienden. Ook kunnen ze bijvoorbeeld de hartslag van hun baby opnemen en zelf foto’s, video’s en teksten toevoegen. Zo kunnen ze een waardevol digitaal dagboek van hun zwangerschap maken. De app voldoet aan de wet- en regel­geving rond veiligheid en privacy en is beschikbaar voor Android, iOS en Windows 8.

  Opvoeden geen kinderspel
  Het sociale netwerk van ouders is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Dat stelde prof. dr. Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek onlangs in een door de Gezondheidsstudio georganiseerd journalistiek gesprek over opvoeden anno 2015. Naast Tergooi-kinderarts Carole ­Lasham kwamen deskundigen uit het onderwijsveld en jeugdzorg aan het woord. Volgens De Winter doen ouders sinds mensenheugenis hun best om kinderen zo goed ­mogelijk op te voeden. En de gedachte dat het met die nieuwe generatie helemaal mis zal gaan, is ook al eeuwenoud. Maar de invloed van ouders op de ontwikkeling van een kind wordt overschat. ‘Ouders, sociaal-economische achtergrond en omgevingsfactoren spelen een minder grote een rol dan tot dusver altijd werd aangenomen.
  De genen zijn uiteindelijk veel belangrijker.’

  De lat ligt hoog
  Toch is opvoeden anno 2015 niet te vergelijken met – pak ‘m beet – twintig jaar geleden. De lat ligt hoog voor kinderen: ze moeten presteren, perfect zijn en voldoen aan de eisen van deze tijd. Bovendien hebben ze te maken met internet en social media. Carole Lasham ziet de gevolgen daarvan dagelijks op de kinderpoli: ‘Veel kinderen hebben klachten die voortkomen uit druk, zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook alcoholgebruik onder pubers hoort daarbij. Daar ligt in de eerste plaats voor ouders, maar ook voor scholen, zorg, politie, horeca, sportkantines en gemeenten een taak om sturing aan te geven.’

  Meer informatie
  De Gezondheidsstudio is een initiatief van Tergooi en ­bevordert gezondheid en organiseert activiteiten over ­gezondheid, leefstijl en welzijn. Kijk voor meer informatie op www.tergooi.nl/gezondheidsstudio.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply