Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zitten is het nieuwe roken
  Rate this post

  Wat oefentherapeuten al jaren zeggen, blijkt uit recent onderzoek van UMC Utrecht: oefenen en bewegen is goed voor lichaam en geest. Rust roest. Wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door vooral te blijven bewegen. Te veel zitten is ongezond. Steeds meer blijkt zitten het nieuwe roken te zijn. Dit stelt professor Frank Backx, hoogleraar Sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht.

  De gemiddelde Nederlander zit gemiddeld 8,7 uur per dag, blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Uit het Trendrapport bewegen en gezondheid 2010/2011 blijkt dat de neiging tot excessief zitten al jong begint: van de 4- tot 11-jarigen zit 43 procent meer dan 2 uur per dag voor tv of tablet. Schokkend wordt het bij tieners tot 17 jaar: zij zitten op een schooldag 9 uur, en op een vrije dag bijna 6 uur.

  Zit met Pit
  Om een goede houding in de klas aan te leren en kinderen bewust te maken van voldoende bewegen, verzorgen wij als oefentherapeuten ‘Zit met pit’. Dit is een programma van 3 lessen voor groep 5 en 6 van de basisschool, om kinderen goed te leren zitten en het bewustzijn van je houding tijdens het luisteren en werken in de klas te vergroten. Ook de houding achter de computer, tablet of gsm komt aan bod. Zo wordt de nieuwe generatie zich al meer bewust van de risico’s die langdurig zitten met zich meebrengt en worden ook ouders betrokken bij het handhaven van de zitregels thuis. Kijk ook op de website voor meer informatie.

  Zitepidemie
  Waarom is lang zitten zo slecht? Onze benen zijn onze grootste spiergroep. Als we die niet bewegen, heeft dat een ongunstig effect op onze stofwisseling: die komt bijna tot stilstand. Na een maaltijd stijgt de bloedsuiker tot grote hoogten. Bij zittend gedrag blijft dat pieken. Suikers die niet worden gebruikt door de spieren, worden omgezet in vet. Het goede nieuws is dat stoelverslaving is te genezen. Het is onvoldoende om het vele zitten van de dag te compenseren met sporten in de avond. De oplossing is ook niet door de hele dag te gaan staan. Dat vergroot weer het risico op ‘staziektes’ als rugklachten en spataderen. Niet voor niets schrijven arboregels voor dat tandartsen en kappers ook stoelen moeten hebben.

  Houding
  Het is onder meer van belang om ons voldoende bewust te zijn van onze houding tijdens het zitten en staan, omdat de manier waarop we zitten een grote invloed kan hebben op de belasting die we van ons lichaam vragen. De oefentherapeut kan je een gunstige houding leren. Oefentherapeuten zijn gespecialiseerd in de houding en kunnen je leren om goed te zitten en te staan, om klachten te voorkomen.
  De oefentherapeut geeft altijd advies op maat, over de werkplek, je leefstijl en bewegen.

  Heb je klachten of wil je aan jouw houding werken om klachten te voorkomen, neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply