Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zo creëer je een duurzame kledingkast
  Rate this post

  Duurzaamheid is tegenwoordig een steeds belangrijker thema voor veel mensen. Op veel gebieden worden er al goede resultaten geboekt, zo is het ook in de mode-industrie een steeds belangrijker thema. De afgelopen jaren is duidelijker geworden dat de kledingindustrie een vervuilende industrie is en dat we de manier van kleding produceren en consumeren moeten veranderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mooie initiatieven en duurzame materialen om je kledingkast te verduurzamen. Op welke manier je dat doet lees je in dit artikel.

  Duurzame materialen
  Het eerste waar je kritisch naar kunt kijken bij de aanschaf van kleding is het materiaal waarvan het gemaakt is. Duurzame materialen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar hebben vaak ook nog eens veel andere goede eigenschappen. Zo zijn ze vaak een stuk zachter voor je huid, ademend en draagt het een stuk comfortabeler dan synthetische stoffen. Bamboe is een relatief nieuw, maar snel groeiend product binnen de duurzame markt. De laatste jaren zie je steeds meer nieuwe items verschijnen gemaakt van dit wonderlijke materiaal. Bamboe is zo duurzaam omdat het zeer snel groeit en het geen pesticiden of chemische stoffen nodig heeft om te groeien. Kleding gemaakt van bamboe is erg sterk, waardoor het veel langer meegaat dan sommige andere materialen. Bamboe kleding is al in veel verschillende varianten te verkrijgen. Zo heb je bamboe sokken, ondergoed en fijne basics zoals t-shirts en truien. Bamboe producten zijn er voor iedereen, zo heb je bamboe sokken heren, maar ook andere kleding voor mannen. Bamboe vind je tegenwoordig in veel verschillende winkels. Uiteraard mogen ook de bamboe sokken dames en heerlijke zachte basics niet ontbreken. Het zijn de ideale items om je kledingkast mee te vullen.

  Naast bamboe zijn er nog andere mooie duurzame stoffen die je kunt overwegen. Duurzaam katoen is een goede optie. Dit wordt geproduceerd met minder water en chemicaliën en op een biologische manier. Hierdoor is het ook vrij van schadelijke stoffen. Een ander materiaal dat erg in opkomst is, is lyocell. Dit wordt gemaakt van houtpulp en is biologisch afbreekbaar, waardoor er geen tot nauwelijks afval is. Kledingstukken gemaakt van lyocell voelen erg zacht, zijn sterk en vaak erg comfortabel. Een ideale keuze dus voor een duurzame garderobe. Er zijn dus verschillende opties als het gaat om duurzame stoffen en materialen. Door het maken van een bewuste keuze, kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst.

  Kleding die lang meegaat
  Het materiaal waarmee je kleding gemaakt is, bepaald voor een groot deel ook hoe lang het item meegaat. Vooral bij basic items die je vaak draagt is het belangrijk om te gaan voor kwaliteit, zodat je er een leven lang mee vooruit kunt. Dat betekent dat je veel minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen, wat op de lange termijn natuurlijk beter is voor het milieu. Hoe minder kleding we allemaal kopen, hoe beter. Over het algemeen gaat men ervan uit dat kleding van kwaliteit ook duurder is, gelukkig is dat niet altijd meer het geval. Een duurzame keuze maken wordt daarmee een stuk makkelijker en voor meer mensen haalbaar. Mocht je kiezen voor duurdere items van goede kwaliteit, dan weet je in ieder geval wel zeker dat je waar krijgt voor je geld. Je kunt ten slotte beter één broek kopen waar je 10 jaar lang mee doet, dan ieder jaar een nieuwe omdat ze snel slijten. Op de lange termijn bespaar je met een duurdere aankoop dan ook vaak geld.

  Kritische blik in je kledingkast
  Om je kledingkast duurzaam te maken is het belangrijk om te beginnen met goede basisitems die makkelijk te combineren zijn en die je vaak gaat dragen. Denk aan een goede spijkerbroek, basic t-shirts, een blouse en een jurk. Maak inzichtelijk voor jezelf wat je allemaal in de kast hebt hangen, zo kom je vaak dingen tegen waarvan je niet eens wist dat je ze nog had. Kijk kritisch naar wat je hebt en overweeg om kleding die je niet meer draagt weg te doen. Natuurlijk is het niet heel duurzaam om items die je niet meer draagt of die niet gemaakt zijn van duurzame materialen zomaar weg te gooien. Kies er juist voor om goede items te verkopen, naar een kringloopwinkel te brengen of uit te delen aan vrienden of familie. Hang je kledingkast niet te vol, zo houd je het overzicht en is het veel makkelijker om iedere dag een leuke outfit uit te kiezen. Voordat je iets nieuws koopt, bedenk altijd goed of je het echt nodig hebt en of je er combinaties mee kunt maken met je huidige kleding.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply