Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Zo valt ermee te leven’
  Rate this post

  In 2015 is bij mij borstkanker geconstateerd. Dat gebeurde tijdens het reguliere bevolkings­onderzoek naar borstkanker. Daarna heb ik in het ziekenhuis een borstsparende operatie ondergaan, ben ik in totaal 16 keer bestraald en heb 6 chemo­kuren ondergaan. Maar daarmee was ik nog niet van alle problemen af…

  Ongeveer een half jaar na de laatste bestraling kreeg ik ontzettend last van mijn geopereerde borst. Ik had verschrikkelijke jeuk en mijn borst was heel warm en hard. Ik ging er ook gespannen door staan, en dat is niet fijn. Ik wist niet waar de klachten vandaan kwamen, maar ik wist wel dat ik ervan af wilde, want mijn kwaliteit van leven werd er echt door aangetast.

  Ik ben toen teruggegaan naar de Mammapoli in het Ziekenhuis en kreeg daar crème en medicijnen voor­geschreven. Dit had geen enkel effect. Door mijn eigen zoektocht kwam ik terecht bij hyperbare zuurstoftherapie. De jeuk verdween hierdoor, maar de pijn, de roodheid en de gespannenheid van de borst bleef.

  Toen kwam ik in contact met Maaike van NovaDerm. Zij legde me uit dat de klachten veroorzaakt werden doordat het lymfevocht niet goed werd afgevoerd. Om dat vocht af te voeren, masseert ze m’n borst, en ook draag ik nu een compressiehemd en een losse compressie-‘pad’ los in mijn bh. Zo zorg ik er ook buiten de praktijk voor dat het overtollige vocht afgevoerd wordt.

  Inmiddels ben ik een jaar onder behandeling bij Maaike, en ga ik twee keer in de week naar haar toe. Maaike is echt geïnteresseerd in mij als persoon en legt voortdurend uit wat ze doet en wat het doel ervan is. Iedere keer als ik de praktijk uit ga, heb ik weer een normale, soepele borst die geen pijn doet, zoals die hoort te zijn. Helaas komt het vocht ook weer terug, zodat ik moet blijven terugkomen, maar als dat het enige is, valt ermee te leven.

  Ik heb inmiddels gemerkt dat er echt een verschil is tussen een ‘gewone’ fysiotherapeut die een cursus rond oedeemtherapie gevolgd heeft en een gespecialiseerde oedeemtherapeut, die er vier jaar voor gestudeerd heeft. Ook heb ik gemerkt dat oedeemtherapie nog niet heel bekend is, maar ik denk dat veel vrouwen die te maken hebben gehad met borstkanker er baat bij kunnen hebben!

  – Marinka

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply