Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zo verkoop je tickets voor een (amateur)voorstelling
  Rate this post

  Wat is er heerlijker dan je kunsten te vertonen op een toneel of podium. Met de dansgroep bijvoorbeeld of als bandje. Nederland telt heel veel toneelgezelschappen, dansgroepen, muzikanten, koren en andere podiumbeesten. Het toewerken naar een optreden geeft energie en een reden om extra te oefenen. Veel voorstellingen zijn gratis, maar misschien willen jullie wel een echt theater vullen. En ja, dat kost natuurlijk geld. Hoe leuk is het dan om tickets te verkopen?

  Bepaal de prijs
  Tickets voor een voorstelling hoeven helemaal niet duur te zijn. Het ligt natuurlijk aan de kosten die je gaat maken; die wil je er wel uit hebben natuurlijk. Kijk eens naar het aantal stoelen in de zaal en deel het huurbedrag daardoor. Stel je voor je huurt een klein theater met 100 stoelen. De huur per dag is € 2000. Dan zou één voorstelling € 20 kosten. Geef je die dag twee voorstellingen dan kun je € 10 per ticket vragen. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Het ene theater is duurder dan het ander en bij de een heb je er wellicht een technicus bij of horeca en bij de ander niet. Vraag daarom offertes op bij verschillende theaters.

  Kaartjes verkopen
  Hoe ga je dan de tickets verkopen? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je iedereen een tikkie sturen als ze tickets bestellen per mail. Je kan kaartjes aan de deur verkopen, maar dan weet je niet zeker of je het theater wel gevuld krijgt. En je kan een kaartverkoopsysteem gebruiken. Je maakt dan online je eigen ticketbox aan waar men kaartjes koopt voor je evenement. De bezoeker betaalt online en krijgt dan een ticket in zijn mail. Makkelijk toch? O en de QR-code op het ticket scan je gewoon met een speciale app. Zo weet je zeker dat diegene een echt kaartje heeft gekocht. Een dergelijk systeem kun je gebruiken voor voorstellingen en voor sportwedstrijden, festivals, personeelsfeestjes (tickets kunnen namelijk ook gratis zijn) en congressen. Eigenlijk kun je het inzetten voor alles waar je toegangskaartjes voor zou willen verkopen.

  Eigen tickets ontwerpen
  Wat is er nu leuker dan voor een dansvoorstelling een mooie foto op het ticket te zetten van de voorstelling. Of plaats een sfeerfoto voor het zomeravondconcert aan het strand… De bezoeker die tickets voor je evenement koopt, is dan meteen al helemaal in de juiste sfeer. Door de tickets een persoonlijk tintje te geven, ziet het er ook meteen een stuk professioneler uit.

  Ticketwebshop
  De webshop voor je toneelstuk, voorstelling, festival of sportwedstrijd kun je helemaal naar eigen inzicht indelen. Vertel bijvoorbeeld iets over het haarwerk en de kostuumontwerpen voor de voorstelling. Stel de spelers voor en geef wat achtergrond informatie. Kijk maar eens op websites van andere voorstellingen en evenementen hoe zij dat doen. Een mooie website biedt meer kansen op het gebied van ticketverkoop. Maak daar dus zeker gebruik van.

  Maak reclame
  Om tickets te verkopen, maak je natuurlijk reclame. Dat kan bij de muziekschool, amateurtheater, sportvereniging en andere plekken waar je oefent. Wil je daarnaast bezoekers uit de wijk of je familie naar je evenement trekken, dan maak je reclame via social media, in het wijkblad, bij de supermarkt en per mail. Stuur een nieuwsbrief eruit naar familie, vrienden, ouders van de kinderen en meer. Hoe meer mensen het weten, des te meer belangstellenden komen er kijken. Ga dus goed repeteren en maak je maar vast klaar voor een daverend applaus.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply