Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zo wordt de tandarts nog leuk!
  Rate this post

  Bang voor de tandarts? Je bent de enige niet. Die angst laat zich moeilijk combineren met de wens van een stralende glimlach met een gezond en wit gebit. Door het inhaleren van lachgas raakt de ­patiënt ontspannen. Het neemt de angst weg.

  Lachgas heeft geen bijwerkingen en is snel uitgewerkt, zodat het alleen tijdens de behandeling wordt toegepast. Het is zó veilig, dat het zelfs voor kinderen gebruikt kan worden. Daarom is lachgas een goede methode voor angstige volwassenen en kinderen, mensen die stress moeten mijden, mensen die snel last hebben van kokhalsneigingen en mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Zij kunnen zeer veilig en effectief op een prettige, ontspannen manier behandeld worden. Dit gebeurt na een vrijblijvend gesprek, waarin de patiënt of geïnteresseerde informatie krijgt over de toepassingsmogelijkheden en hier vragen over kan stellen.

  Verkleuringen
  Naast een gezond gebit willen veel mensen tegenwoordig ook een witter gebit. Het verkleuren van tanden is deels een natuurlijk proces dat zich voltrekt naarmate mensen ouder worden. Sommige geneesmiddelen dragen ook bij aan de verkleuringen doordat ze in de bloedbaan terechtkomen. Wie langs een natuurlijke weg tot wittere tanden wil komen, kan beter de consumptie van rode wijn, sigaretten, donkere theesoorten en chemisch bewerkte kleurstoffen achterwege laten. Verder is een goede mondhygiëne belangrijk, evenals regelmatig tandartsbezoek en twee of drie keer per jaar een sessie bij de mondhygiënist. Ook goed poetsen, spoelen en zo nodig ragen spelen een rol. Tandarts Khashayar Zeray is geen voorstander van whitening tandpasta. ‘Die heeft meestal een schurende werking op het glazuur’, zegt hij. ‘Het glazuur wordt aangetast, waarbij tanden optisch wel iets witter lijken, maar ook gevoeliger worden. Dit kan, zeker in combinatie met ons huidige voedingspatroon met veel zuren en suikers, leiden tot irritatie.’ Wat mensen in ieder geval niet moeten doen in de strijd tegen tandverkleuring, stelt Zeray, is producten voor het bleken van tanden via internet ­bestellen. ‘Je weet nooit precies wat je koopt en er kunnen grote problemen ontstaan met glazuur en tandvlees.’

  Interview met Sanne (12 jaar)

  Hoe vaak ga je naar de tandarts?
  Twee keer per jaar.

  Hoe lang ga je al naar de tandarts?
  Vanaf mijn eerste tanden.

  Ben jij bang voor de tandarts? Waarom wel/niet?
  Niet: het is heel gezellig.

  Wat vind je leuk aan het naar de tandarts gaan?
  Dat je na het kijken een cadeau kan krijgen.

  Welke mensen die jij kent gaan ook naar deze tandarts?
  Mijn ouders en mijn broertje.

  Zijn er mensen die jij kent die ook niet bang zijn voor de tandarts?
  Nee, alleen mijn broertje.

  Zijn er mensen die jij kent die wél bang zijn?
  Mijn broertje.

  Wil je verder nog iets zeggen?
  Het is een supertandarts. Het is gezellig en er is ook een goede wachtruimte.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply