Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De zon: zorg of zegen?
    Rate this post

    ‘Hoe schadelijk is de zon?’ ‘Welke rol speelt vitamine D?’ en ‘Welke SPF kan ik het beste gebruiken?’ Deze vragen leiden vaak tot uiteenlopende discussies. Toch is de periode weer aangebroken dat we worden overgoten met zonnestralen en is het van belang dat we ons lichaam gezond houden. Ik heb aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken en door middel van mijn studie tot orthomoleculair voedings- en suppletiedeskundige de waarheid boven tafel proberen te krijgen.

    Dat zonblootstelling een heilzame werking heeft, weten en voelen we allemaal. Maar de zon heeft ook een schaduwkant, en dat zien we terug in onze huid. Rimpels, ­pigmentatie en huidkanker zijn mede de gevolgen van te veel zon.

    Dubbelfunctie
    De huid heeft veel functies. Ze beschermt ons onder andere tegen UV-straling. Ultraviolet kan het DNA van onze cellen beschadigen, wat het afsterven van de cellen bespoedigt of een verandering in de cellen kan doen optreden (kanker). Tegelijkertijd kan onze huid onder invloed van UVB-straling vitamine D aanmaken. En voldoende vitamine D is nodig voor veel processen in ons lichaam en is mede ervoor verantwoordelijk om kanker tegen te gaan. Hier ontstaat dus al een punt van discussie! Ultraviolet kan huidkanker veroorzaken, maar is ook deels nodig om kanker te bestrijden.

    Vitamine D en voeding
    Maar vitamine D haal je toch ook uit voeding? Jazeker! ­Voeding levert echter een stuk minder vitamine D op dan de zon, en ons lichaam is een grootverbruiker als het gaat om vitamine D, vooral bij stress. Volgens de orthomoleculaire geneeskunde kunnen we met de huidige levensstijl en milieuvervuiling dan ook niet genoeg vitamine D uit voeding halen om ons lichaam optimaal gezond te houden, en veel ziektes zoals kanker, osteoporose, auto-immuunziekten enzovoort zijn hieraan gerelateerd. Veganisten vormen dan ook een risicogroep, aangezien zij geen vitamine D3 uit dierlijke producten verkrijgen, maar het zwakkere D2 uit plantaardige varianten.

    SPF 30 of 50?
    Verbranding, vooral tijdens de kindertijd, verhoogt het risico op huidkanker en huidschade enorm, en het is dus van belang dat we dit te allen tijde vermijden. Hiervoor is de welbekende SPF (Sun Protection Factor) in het leven geroepen. Onthoud dat je nooit 100% beschermd bent, ook al is de factor het hoogst. Om vervroegde veroudering en huidkanker tegen te gaan, is een goede zonnefilter een absolute must. De meeste huidexperts zijn het erover eens dat SPF 30 door middel van een minerale filter de beste keus is. SPF 50 beschermt maar 1% meer en heeft veel meer conserveringsstoffen nodig om bewaard te blijven.

    Zonuren opbouwen
    Hoe maak je optimaal gebruik van de zon? Bouw de zonuren op. Dit verschilt echt per huidtype. Mensen met een lichte huid kunnen de eerste dagen maar 5 minuten onbeschermd in de zon en anderen al 10 minuten (kinderen slechts 2 minuten). Donkere huidtypes zullen al meteen 15 tot 20 ­minuten onbeschermd kunnen zonnebaden. 15 minuten in de zon is voldoende voor de aanmaak van vitamine D, waarna er gesmeerd moet worden. Kijk uit met het onbeschermd achter het raam zitten. Je maakt dan weliswaar geen vitamine D aan, maar UVA, dat hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor celbeschadiging, komt dwars door glas.

    Geniet, maar zon met mate!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply