Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zonder huidschade de zomer door
  Rate this post

  Warm weer betekent meer activiteiten buitenshuis, en dat vraagt om een zorgvuldige bescherming van de huid tegen de zon. Een vaak voorkomend probleem gedurende het voorjaar en de zomer is dat de warmte van de zon zonnebrandschade kan veroorzaken. De huid wordt gevoelig, rood en zelfs schilferig.

  Zonder de juiste zonbescherming en kleding kan ­zonnene­brand schade op lange termijn veroorzaken, evenals aanzienlijke pijn en ongemak.
  Of je nu op het strand bent, een rondje jogt of golft: het is belangrijk om jouw huid tegen de schadelijke stralen van de zon te beschermen. Hoewel de zonnebrand als een tijdelijk ongemak wordt gezien, laat die langdurige schade na in de huid, met het risico op het krijgen van huidkanker en een snel verouderende huid.

  Tips om zonnebrand te voorkomen en het risico op huidkanker te verminderen

  1. Zoek de schaduw op. De stralen van de zon zijn het sterkst tussen 10.00 en 14.00 uur. Als je schaduw korter is dan jezelf, zoek dan de schaduw op. Ook in de schaduw bestaat trouwens de kans om te verbranden. Insmeren met een crème met een Sun Protection Factor (SPF) is dan een must.
  2. Draag beschermende kleding en accessoires (een overhemd met lange mouwen, T-shirt, broek, pet met klep, hoed met brede rand en zonnebril) wanneer dat mogelijk is.
  3. Pas royaal waterbestendige zonnecrème met breed spectrum toe. De zonnecrème zou een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of meer moeten hebben, en zou op alle blootgestelde huidgebieden moeten worden aangebracht. Het ‘brede spectrum’ biedt bescherming tegen zowel ultraviolette A (UVA) als ultraviolette B (UVB) stralen. Voor maximale bescherming wordt de SPF-crème aangeraden om de 2 uur, ook op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten.

  Zonnebrand kan beter voorkomen dan behandeld worden, maar is het zover gekomen, dan is het belangrijk om die direct te behandelen. De eerste stap is natuurlijk: uit de zon gaan, en blijf dan binnen.

  Tips om de huid te laten herstellen en te verkoelen

  1. Neem regelmatig koude baden of douches om de pijn te verlichten.
  2. Na bad en douche de huid licht deppen (niet wrijven!) en laat de huid nog iets vochtig. Breng dan royaal een ongeparfumeerde hydraterende bodylotion aan, want dit helpt de huid om vocht vast te houden en koelt, verlicht de pijn en voorkomt dat de huid uitdroogt.
  3. Gebruik eventueel een hydraterende crème die Aloë Vera of ureum bevat. Dat helpt de zonverbrande huid te verzachten.
  4. Smeer de zonverbrande huid niet in met ‘-caïne’-producten (zoals benzocaïne), want die irriteren de huid en geven een allergische reactie.
  5. Aspirine of Ibuprofen kan helpen de zwelling, roodheid en ongemak te verminderen.
  6. Drink extra water. Een zonnebrand onttrekt namelijk vocht uit het huidoppervlak over het hele lichaam.
  7. Vertoont de huid al blaren, laat die dan ongemoeid, zodat de huid uit zichzelf kan genezen.
  9. Draag kleding die de huid goed bedekt wanneer je in de openlucht bent. Strakgeweven stoffen werken het best.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply