Rate this post
 • ‘Zonder opleiding had ik geen solide basis gehad’
  Rate this post

  ‘De dood was tijdens mijn opvoeding toch een beetje een taboe’, realiseert Mariska Mones zich. ‘Daar werd niet over gepraat en ik was nooit verder gekomen dan het afscheid van mijn opa en oma. Tot het tweelingzusje van mijn moeder mij begin 2018 vroeg of ik haar, uit voorzorg, wilde helpen bij het regelen van haar uitvaart. Toen ben ik erin gedoken en ging er een wereld voor mij open. Ik ontdekte zelfs dat er speciale uitvaartopleidingen bestonden!’

  De 48-jarige Mariska werkte al 22 jaar bij hetzelfde bedrijf, had een goedbetaalde baan en een leidinggevende functie. ‘Ik had het er prima naar mijn zin, maar ik ben er wel altijd van overtuigd geweest dat er ooit nog eens iets anders op mijn pad zou komen. De wereld van de uitvaart had mij geraakt. Daar wilde ik iets mee doen. Ik ben niet iemand die over één nacht ijs gaat, dus ik wilde me eerst goed oriënteren. In mijn zoektocht naar een goede opleiding kwam ik al snel bij Meander Uitvaartopleidingen terecht. In mei bezocht ik hun oriëntatiedag en ik was meteen enthousiast. Het sprak me zó aan dat ik ook niet verder ben gaan kijken naar een andere opleiding. Die zomer gebruikte ik om het een en ander uit te zoeken. Qua salaris zou ik er beslist op achteruitgaan en ik wilde niet dat dit een struikelblok zou worden. Gelukkig zie ik geld niet als het allerbelangrijkste in mijn leven, en als dit écht was wat ik wilde, moest ik er gewoon voor gaan.’

  Opleiding
  Omdat het opleidingsinstituut veel aanmeldingen krijgt, wordt niet iedereen toegelaten. ‘Ze hebben dan ook een gedegen en pittige intake. Maar gelukkig werd ik aangenomen en ben ik in januari 2019 met de opleiding gestart. Ik combineerde het met mijn fulltime baan, waarbij ik mijn uren over vier dagen verdeelde, zodat ik op de vrijdagen de opleiding in Zwolle kon volgen. De vakanties gebruikte ik voor de verplichte stages. Tijdens die stages begon het voor mij écht te leven’, klinkt het vol passie. ‘Wat ik tijdens de opleiding leerde, klopte heel erg met de praktijk. Er wordt veel aandacht besteed aan alle facetten van het vak: van goed luisteren en het organiseren van een uitvaart tot spreekvaardigheid, religies en wetgeving. Je krijgt ook meteen feedback en dat vond ik erg prettig. In december van dat jaar haalde ik mijn diploma en aansluitend heb ik nog de twee maanden durende opleiding Piëteitsvolle verzorging van overledenen gevolgd. Het was best pittig om een jaar naast een fulltime baan een opleiding te volgen, maar ik was helemaal verkocht. Dít was wat ik wilde.’

  Carrièreswitch
  Het was intussen maart 2020 en net op het moment dat Mariska gericht op zoek wilde gaan naar een baan in de uitvaartbranche deed het coronavirus zijn intrede in Nederland. ‘Ik had al een aantal netwerkgesprekken gepland, maar dat moest worden afgezegd. Ik moest voorlopig dus maar met mijn oude baan verder. Maar gelukkig liep het anders’, lacht Mariska blij. ‘Bij Kisner & Van der Waarde waren ze op zoek naar een fulltime uitvaartverzorger en daarvoor hadden zij rondgebeld in hun netwerk. Mijn naam werd genoemd en zodoende zaten we in april voor het eerst samen om de tafel. Er was meteen een klik en we gaven elkaar de ruimte om een goede, afgewogen beslissing te maken. En zodoende werk ik hier nu al weer bijna zeven maanden, wijst Mariska om zich heen. ‘We werken met een klein team, allemaal mensen die, net als ik, de verbinding zoeken. We doen alles zelf: vanaf het eerste telefoontje, het gesprek en de verzorging tot de uitvaart. Hierdoor zien de families, waarmee we in contact komen, steeds hetzelfde gezicht. Dat geeft vertrouwen en schept een band. We zijn er voor de mensen en denken actief met hen mee.’

  Goede beslissing
  ‘Al voelt het af en toe alsof ik nog veel te leren heb, toch weet ik zeker dat ik zonder mijn opleiding niet zo’n solide basis had gehad. Dat heb je echt nodig als je kwaliteit wilt leveren. Het is een cliché, maar het voelt zó goed om zinvol bezig te zijn. Ik ben echt een mensenmens en mag graag organiseren, alles in goede banen leiden en vind het niet erg om op onregelmatige tijden en hard te werken. Ik geniet er elke dag weer opnieuw van en dat bevestigt voor mij dat ik met mijn carrièreswitch een goede beslissing heb genomen.’

  ‘Als ik je los moet laten, laat ik je gaan zoals je was’
  ‘Empathisch vermogen: dat is, als je het ons vraagt, een eigenschap die je als uitvaartverzorger niet mag missen. Het verlies van een dierbare is voor de nabestaanden het begin van een veranderd leven: een leven zonder degene die je moest laten gaan. Wij, het team van Kisner en Van der Waarde, staan naast je en lopen mee in jouw eigen tempo. Wij proberen rust te brengen in deze hectische tijd. Door goed te luisteren, denken wij met je mee over het afscheid. Een afscheid dat kenmerkend is voor jou en je dierbaren die verder gaan.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply