Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zonnebank: go or no-go?
  Rate this post

  De zonnebank: voor velen is het een heerlijke verwennerij en een oppepper in de wintermaanden. Vitamine D krijgen we voornamelijk van de zonnestralen, maar in de winter komen we dit soms tekort, waardoor niet alleen je weerstand lager wordt, maar je ook een neerslachtig gevoel kunt krijgen. Is de zonnebank de oplossing voor dit probleem?

  Waarom is het af te raden?
  Zonnen onder de zonnebank wordt over het algemeen sterk afgeraden. Hoewel je er je vitamine D mee op peil kunt houden en je er een mooi kleurtje aan kunt overhouden, is de straling van een zonnebank zeer schadelijk voor de huid. De uv-A-straling die je ontvangt van een zonnebank, is zes keer zo hoog als die van de zon in een mediterraan klimaat gedurende de middaguren. In de middag, vooral in warme landen, wordt normaal gesproken al afgeraden om je huid bloot te stellen aan direct zonlicht. De uv-straling zorgt namelijk voor een versnelde veroudering van de huid doordat de elastische vezels van je huid aangetast worden. Ook tast de straling het afweersysteem van je huid aan. Hierdoor wordt de kans op huidkanker verhoogd. Bovendien bevorderen uv-A-stralen de vorming van agressieve chemische stoffen in je huidcellen. Deze kunnen de DNA-moleculen aanvallen en dit kan vervolgens ook leiden tot kanker. Door jezelf bloot te geven aan de zonnebank doe je jezelf dus geen plezier. Bovendien blijft je huid maar voor een korte tijd bruin, aangezien de zonnebank alleen uv-A-straling afgeeft. De echte zon geeft ons ook uv-B-straling die ons voor een langere tijd een kleurtje geeft.

  Waarom blijven we de zonnebank opzoeken?
  De risico’s van de zonnebank zijn algemeen bekend, maar toch blijven veel Nederlanders, vooral vrouwen, de zonnebank opzoeken. Voor velen is het simpelweg een manier van ontspanning en verwennerij, net zoals wanneer je naar de spa gaat. Daarnaast kan het iemand met een tekort aan vitamine D of met een winterdepressie daadwerkelijk in een betere stemming brengen. Weer anderen doen het voor het esthetische aspect. Een bleke huid in de winter kan soms vervelende vragen oproepen als ‘Ben je ziek?’ Je hebt er misschien kort plezier van, maar de nadelen kunnen je hele leven beïnvloeden. Een zonnebank is daarnaast een echte energieslurper, en dat ga je voelen in de portemonnee. Wanneer je een zonnebank in huis hebt, is energie vergelijken belangrijk om zo je energiekosten laag te houden.

  Zo los je het tekort aan vitamine D op
  Een tekort aan vitamine D kan natuurlijk wel erg vervelend zijn. Je kan dit oplossen door supplementen in de nemen. Hoewel vitamine D ook in bepaalde voeding zit (waaronder in vette vis en zuivelproducten), is het vaak maar in beperkte mate aanwezig, waardoor je waarschijnlijk maar 20% van de benodigde vitamine D uit je maaltijden kan halen. Natuurlijk haal je zelfs in de winter nog wel wat vitamine D uit de zon, maar bij een ernstig tekort is het nemen van supplementen een goede oplossing.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply