Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Zoom of Skype uitkomst in coronatijd en daarna’
  Rate this post

  Als je met kanker te maken hebt, heb je méér nodig dan medische hulp. Artsen en ziekenhuizen zijn dikwijls onmisbaar, maar aandacht voor de impact die de ziekte heeft op jouw leven is even onmisbaar. Ruimte voor jouw vragen, of juist ruimte om even je zorgen te vergeten, hulp bij praktische dagelijkse dingen zijn ook meer dan welkom. Dit alles om jouw eigen veerkracht te hervinden en versterken, op een manier die bij jou past.

  In het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA) staat niet de ziekte maar de mens centraal. Het huis biedt een huiselijke sfeer, waar je anderen kunt ontmoeten en/of ontspanning kunt vinden door deelname aan een van de activiteiten. Door aandacht voor jouw vragen en door vaardigheden aan te leren, leer je zelf om met de situatie om te gaan. We hebben een breed aanbod voor onze doelgroep.

  Verschillende activiteiten
  Het huis is er niet alleen voor als je zelf ziek bent (geweest), maar óók als je een naaste of nabestaande bent. Zo organiseren we groepen voor kinderen en jongeren die te maken hebben met een ziek of overleden gezinslid. Er is wekelijks een open atelier om je creatief te kunnen uiten, en er is wekelijks inloopmeditatie. Ook zijn er massages, ontspannende gelaatsbehandelingen, ontmoetingsgroepen voor partners en nabestaanden. De groepen worden begeleid door professionele begeleiders en getrainde vrijwilligers. Verder oefent er een koor van Zingen voor je leven in het THHA, er zijn themabijeenkomsten en nog veel meer. Je kunt zo binnenlopen voor een gesprek, maar ook doorverwezen worden naar een professionele hulpverlener. Zo sluiten we aan bij de verschillende manieren waarop mensen omgaan met wat hen is overkomen.

  THHA in coronatijd
  Wij wilden graag onze steun blijven bieden in deze coronatijd. Hoe doe je dat: steun, een luisterend oor, aandacht zonder adviezen of oplossingen, informatie, afleiding, ontspanning, lotgenotencontact bieden als je gesloten bent? We waren tot september 4 dagen in de week telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur. We zijn onze gasten ook zelf gaan bellen en hebben gevraagd wat ze graag zouden willen. We hebben vervolgens ons aanbod via telefoon, Zoom, Skype en app vormgegeven. Ook gespreksgroepen hebben deels via Skype plaatsgevonden en zodra dat weer kon, gingen die weer voorzichtig live. Gelukkig is er sinds kort ruimte om weer fysiek open te gaan en onze gasten, in elk geval voor een deel, weer live te ontvangen. We hebben het huis toegankelijk gemaakt volgens de coronarichtlijnen van het RIVM.

  Uitkomst
  Ik denk dat er niets gaat boven een huis dat open is, maar we hebben dankzij deze coronacrisis ook geleerd met online werkvormen om te gaan en dat is heel waardevol. Ik verwacht dat ze een onderdeel van het THHA-aanbod blijven. Immers, soms zijn mensen niet in staat om te komen en is het fysiek te belastend om de deur uit te gaan, en dan is Zoom of Skype een uitkomst.

  Een bezoek aan het inloophuis is kosteloos. Voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd, en dat willen we graag zo houden! Gelukkig zijn er ook mensen en organisaties die financiële steun blijven bieden in deze moeilijke tijden.

  Karen Rutgers
  coördinator zorg THHA en psycho-oncologisch therapeut

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply