Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zorg voor te vroeg geboren kinderen
    Rate this post

    De ambitie van het Emma Kinderziekenhuis AMC is groot: het wil wereldwijd expert zijn op het gebied van neonatologie: zorg aan kinderen die veel te vroeg worden geboren. Dr. Aleid van Wassenaer-Leemhuis is kinderarts en volgt deze kinderen met hun ouders langdurig, waarbij zij steeds op zoek is naar verbeteringen in de zorg.

    Stel, je kindje is 750 gram bij de geboorte en de bevalling vindt plaats meer dan tien weken eerder dan de normale 40 weken zwangerschapsduur. En stel dat je kindje na de geboorte eerst vier weken op de afdeling Intensive Care Neonatologie ligt en vervolgens nog zes weken in het regionale ziekenhuis. Dan eindelijk, met een gewicht van 2250 gram, mag je de baby mee naar huis nemen. Maar dat is ook heel spannend.

    Landelijk protocol
    Op de polikliniek Neonatologie Nazorg van het Emma Kinderziekenhuis AMC volgen we kinderen en ouders regelmatig in de eerste acht jaar, volgens het landelijke protocol voor deze heel vroeg geboren kinderen. We kijken naar groei, gezondheid, motoriek, horen, zien, gedrag en verstandelijke ontwikkeling. En we luisteren naar ouders en kind om te horen of ze nog last hebben van de stressvolle tijd rondom de vroege geboorte. Kinderen en ouders worden zoveel mogelijk gesteund bij kleine en grotere problemen die zich op al die vlakken kunnen voordoen.

    Ontwikkeling
    Zo is de overgang naar groep drie van de basisschool voor elk vijfjarig kind en ouder een spannend vooruitzicht. Maar dit geldt zeker voor veel te vroeg geboren kinderen. Want bij deze groep kinderen blijkt 50-75% een kleiner of groter probleem te hebben op het gebied van hun ontwikkeling. Dat is veel vaker dan bij op tijd geboren kinderen.

    Support Onto School Preemie
    Om deze prematuur (te vroeg) geboren kinderen in hun vroege schooljaren te ondersteunen, is in het Emma Kinder­ziekenhuis een onderzoek gaande, genaamd Support Onto School Preemie (SOS Preemie – support op school voor prematuur geborenen). Kinderarts en hoofdonderzoeker dr. Aleid van Wassenaer-Leemhuis maakt het in de praktijk mee. ‘Er is nog te weinig kennis over een effectieve ondersteuning door ouders, leerkrachten en medische professionals van zeer prematuur geboren kinderen op de basisschool. Daarom richt het onderzoek SOS Preemie zich juist op het vijfde levensjaar wanneer de kinderen voor de belangrijke stap naar groep drie staan en een belangrijk overgangsmoment in hun leven meemaken. Wij volgen het kind op school en thuis bij hun ouders en ondersteunen het in hun ontwikkeling. Ouders zijn zeer gemotiveerd om mee te werken aan dit onderzoek en komen ook weer, als hun kind zes jaar is, terug naar onze polikliniek. Ook al kost het vaak een hele dag om met hun kind heen en weer naar het ziekenhuis te gaan. In het Emma Kinderziekenhuis AMC onderzoeken wij dan wat de specifieke begeleiding in het afgelopen jaar heeft gedaan op hun vaardigheden en schoolse ontwikkeling, met testjes die door de kinderen vaak echt leuk worden gevonden. Stichting Steun Emma en Janivo Stichting maken dit onderzoek financieel mogelijk.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply