Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zorg bij ziekte ook voor je emoties, ze horen erbij!
  Rate this post

  Ziek worden heeft meestal weinig gevolgen. Bij een ernstige ziekte zoals kanker is dit anders. Naast veel praktische zaken die veranderen en geregeld moeten worden, komen er onvermijdelijk emoties bij kijken.

  Het krijgen van een ziekte heeft te maken met, al dan niet tijdelijke, verliesverwerking. Verlies van vertrouwen in je lichaam, van contact met je naasten of je dagelijkse activiteiten, verlies van een ongeschonden lichaam of de functies ervan, of verlies van een langer leven. Verlies lijden veroorzaakt heftige emoties. Emoties als angst voor de toekomst, boosheid of verdriet over waarom je dit is overkomen of het moeten achterlaten van je naasten. Het is uitermate belangrijk deze emoties aandacht te geven, te accepteren als onderdeel van je ziekteproces. Je gevoelens te uiten en te delen met je naasten, hoe ongebruikelijk dit misschien ook voor je is. Verliesverwerking bestaat enerzijds uit werken aan herstel, ­anderzijds uit het onder ogen zien van je emoties en het steeds tussen beide heen en weer bewegen. Belangrijk hierbij zijn familie en vrienden om die emoties mee te delen. Mensen weten vaak niet hoe te reageren op de mededeling dat iemand een ziekte als kanker heeft. Dit is jammer want in feite hoef je niet veel te doen, alleen er te zijn en te luisteren. Voor de zieke is dit juist zo belangrijk en helend in zijn ziekteproces.

  Dus ben je ziek of ken je iemand die ernstig ziek is, zorg dan dat je aandacht hebt voor de bijbehorende emoties. Dit is belangrijk voor een goed psychisch herstel voor zowel de zieke als de naasten. Lukt dit niet, zoek er dan hulp bij.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply