Rate this post
 • Zorg
  Rate this post

  Als je opgroeit, ben je relatief ­zonder ­zorgen. Naarmate je ouder wordt, zal heel langzaam die onbezorgdheid ­verdwijnen. Je krijgt een baan, een ­relatie en misschien wel kinderen. Gaat op ­kamers, huurt of koopt een huis.

  Elke maand opnieuw zul je ervoor moeten zorgen dat je kunt leven. Dat er brood op de plank komt en dat de rekeningen betaald worden. Als je kinderen hebt, geldt nog steeds de oude opmerking: ‘kleine kinderen – kleine zorgen, grote kinderen – grote zorgen. Je baby huilt, is ziek, je peuter is gevallen, je kleuter is zoekgeraakt tijdens het winkelen. Je basisschoolkind heeft een fietsongeluk gehad en je puber is met de scooter, omdat er drank in het spel was, tegen een boom gereden. De gevolgen van dergelijke ‘ongelukken’ kunnen klein zijn en slechts voor dat moment spelen, maar ze kunnen ook fataal zijn en de rest van je leven beïnvloeden.

  Wat als je kind niet gezond maar gehandicapt wordt geboren? Je baby geopereerd moet worden? Je kleuter ­inderdaad meegenomen wordt? Je basisschoolkind of puber dodelijk verongelukt? Veel ouders krijgen dan te maken met ‘uit elkaar groeien’, omdat ze beiden anders reageren op de situatie. Geen enkel boek, tv-programma of tijdschrift heeft het hierover. Ieder van jullie komt uit zijn eigen ‘cultuur’ en zal op zijn eigen manier met de zorg of het verlies omgaan. Je kunt gemakkelijk teleurgesteld worden in je partner, omdat hij zo anders reageert dan jij.
  Hij wordt stil en teruggetrokken, jij wilt er juist met iedereen over praten. Hij wil elke avond het huis uit, terwijl jij het liefst op de bank zit met een foto in je hand. Ieder mens reageert anders op zorgen. Respecteer dit van elkaar. Steun elkaar hierin en praat erover. ‘Samen zorg ervaren’ betekent nog lang niet dat je op dezelfde wijze reageert.

  Wat als jij of je partner ineens zijn of haar baan verliest? De huur of de hypotheek zal toch betaald moeten worden. Hoe ga je om met een partner die ineens elke dag thuis is? Allemaal zorgen die door de situatie ontstaan zijn en waarmee jullie zullen moeten leren omgaan. Soms lukt het niet om er samen uit te komen en dan heb je hulp van een buitenstaander nodig. Schroom niet en vraag die hulp, voor jou, je partner of je kind. Iedereen verdient namelijk een relatief zorgeloos leven.

  – Claudia Benmesahel

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply