Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zorgen voor kwetsbare ouderen
  Rate this post

  Door de toename van het aantal ouderen, de ­wel­bekende ‘vergrijzing’, ­zullen ­zorgverleners steeds meer oudere patiënten gaan zien. In 2030 is 1 op de 4 ­inwoners van Friesland 65+. Het is een ontwikkeling waar we niet omheen kunnen.

  Veel afdelingen van ziekenhuis Tjongerschans hebben hier nu ook al mee te maken, en dit zal in de komende jaren ­alleen maar toenemen. Dat vraagt om een verpleeg­kundige met een brede kijk op zorg: de geriatrieverpleegkundige. De geriatrieverpleegkundige werkt in multidisciplinair verband (fysiotherapie, diëtist, specialist, verpleegkundige en vervolg (revalidatie)zorg) en vanuit meer invalshoeken (somatisch, cognitief, sociaal, functioneel).

  Speerpunt
  De situatie waarin een (kwetsbare) oudere patiënt bij ­Tjongerschans binnenkomt, is vaak complex, omdat oudere mensen (in tegenstelling tot voorheen) langer ­zelfstandig in hun eigen omgeving (moeten) blijven wonen.
  Ouderenzorg is dan ook één van de speerpunten van Tjongerschans. ‘Op alle afdelingen wordt de zorg goed afgestemd op de behoefte van de oudere patiënt’, aldus Grietje van Buiten, sectormanager beschouwende vakken. ‘Ook beschikt Tjongerschans over een goed uitgeruste ­polikliniek geriatrie en een geriatrische verpleeg­afdeling. Door uitgebreide samenwerking met onder andere huis­artsenpraktijken, verpleeghuizen en thuiszorg­organisaties in de regio wordt de zorg voor de oudere patiënt in ­gezamenlijkheid vormgegeven.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply