Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zorgen voor de menselijke geest
  Rate this post

  Het bieden van de juiste zorg is niet alleen het ­fysiek weer beter maken van patiënten. Ook de zorg voor de menselijke geest is belangrijk voor het herstel of voor het leren omgaan met een ­(chronische) aandoening.

  Binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft wordt hier op verschillende manieren aandacht aan besteed. Zo heeft het ziekenhuis een team psychologen en ­psychiaters in dienst. Zij bieden hulp bij angst voor een operatie en bij radeloosheid door een diagnose, en helpen wanneer een patiënt moeite heeft met het aanpassen aan een chronische ziekte. De psychologen en psychiaters bieden hulp aan patiënten die opgenomen zijn en die een bezoek brengen aan een van de poliklinieken, en zijn beschikbaar voor mensen die met een acute psychische noodsituatie bij de Spoedeisende Hulp komen.
  Daarnaast beschikt het Reinier de Graaf ziekenhuis over een team van geestelijk verzorgers. Zij zijn beschikbaar voor een goed gesprek, voor geestelijke ondersteuning en troost of coaching van patiënten in het omgaan met hun ziekte. Dit doen de geestelijk verzorgers vanuit de levensbeschouwelijke achtergrond van de patiënt. Ze zorgen als het ware voor de ziel van patiënten.

  Tovertafel
  Naast de psychologen, psychiaters en geestelijk verzorgers biedt het ziekenhuis ook op andere manieren geestelijke zorg aan patiënten, aangepast aan verschillende ­groepen patiënten. Zo staat er op een van de afdelingen een ­zogenoemde ‘Tovertafel’, speciaal voor oudere patiënten. Op deze tafel worden beelden geprojecteerd waarmee ze spelletjes kunnen doen, zoals het bij elkaar vegen van ­bladeren, het vangen van visjes en het aanvullen van spreekwoorden. Door hieraan mee te doen, worden de ­oudere patiënten mentaal geactiveerd, door ze aan te ­sporen om na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.
  Op de Kinder- en Jeugdafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis is een groot deel van de wanden versierd met ­illustraties. Patiëntjes kunnen deze illustraties zelf afmaken met stiften, magneetstickers, digitale games en 3D-elementen. Kinderen kunnen hun fantasie erop loslaten en dit draagt eraan bij om het verblijf in het ziekenhuis iets aangenamer te maken.

  Huiskamers
  Voor verdere ontspanning in het ziekenhuis kunnen patiëntjes en hun familie terecht in de Ronald McDonald Huiskamer op de Kinder- en Jeugdafdeling. Deze huiskamer is comfortabel ingericht, heeft een warme sfeer en biedt gelegenheid om samen te eten, tv te kijken, een spelletje te doen of gewoon lekker op de bank te ploffen. Het biedt patiëntjes de mogelijkheid om samen met hun ouders, opa en oma of broertje en zusje even tot rust te komen in een omgeving die niet op een ziekenhuis lijkt.
  Ook voor oudere patiënten zijn er op verschillende afdelingen in het ziekenhuis huiskamers beschikbaar om te kunnen ontspannen. Ze kunnen hier onder meer gezamenlijk eten, televisie kijken, de krant lezen, een spelletjes doen of even een praatje maken. Dit helpt hen met het weer ontwikkelen van een gezond dag- en nachtritme, waardoor ze sneller kunnen revalideren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply