Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Zorgverzekering bij 18 jaar: Zo maak je de juiste keuze

  Misschien ben je achttien jaar geworden of heb je een kind dat de volwassen leeftijd hebt bereikt. Een grote mijlpaal, dat ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Zo moet iedere achttienjarige een zorgverzekering afsluiten. In Nederland zijn op dit moment meer dan 60 zorgverzekeraars actief. Dit kan best overweldigend zijn. Hoe kies je een zorgverzekering bij 18 jaar?

  Zorgverzekering kiezen
  ‘Welke zorgverzekering’ moet ik kiezen?’ is een veelgestelde vraag door 18-jarigen. Aan het einde van het jaar beslist iedere Nederlander of hij of zij overstapt van zorgverzekering. In deze periode kom, je werkelijk overal reclames tegen van zowel grote als kleine zorgverzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan bekende namen als Achmea, Ditzo en Univé. Ook kleine zorgverzekeraars zoals DSW en ONVZ proberen jouw aandacht te trekken. Het is voor hen een grote uitdaging om grote zorgverzekeraars de baas te zijn. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, Menzis, VGZ en CZ hebben namelijk maar liefst 90 procent van het marktaandeel in handen.

  Vergelijken van zorgverzekeringen
  Tegenwoordig bestaan er verschillende vergelijkingssites die de vele zorgverzekeringen duidelijk in kaart brengen. Deze sites zijn erg handig wanneer je twijfelt tussen bepaalde verzekeraars. Mensen hebben hun eigen redenen om te kiezen voor een bepaalde zorgverzekeraar. Een bepaald zorgpakket past bijvoorbeeld goed bij hun wensen en behoeftes. Ook het budget speelt in veel gevallen een rol. Hoe dan ook dient een zorgverzekering zo gunstig mogelijk voor jou uit te pakken. Om zorg goed met elkaar te vergelijken dien je jouw zorgwensen duidelijk voor ogen te hebben. Maak bijvoorbeeld een handig overzicht op papier of in Excel.

  Verplicht en vrijwillig eigen risico
  Als achttienjarige kom je veel nieuwe termen tegen wanneer het gaat om de zorg. Neem nu het ‘eigen risico’. Het verplicht eigen risico is onderdeel van debat in Nederland. Het bedrag dat je er voor moet betalen is de afgelopen jaren namelijk flink gestegen. Inmiddels ligt het verplicht eigen risico op 385 euro, wat inhoudt dat de zorgverzekeraar tot een bepaald bedrag niet vergoedt. Wellicht zou je de premie kosten omlaag kunnen brengen door het vrijwillig eigen risico te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan 100 of 200 euro. Dit is een handige optie wanneer je genoeg geld hebt om een dure behandeling in het ziekenhuis zelf te betalen.

  Aanvullende verzekering
  Bij het kiezen van een zorgverzekering dien je rekening te houden met aanvullende verzekeringen. Voor sporters is het bijvoorbeeld handig om het verzekeringspakket aan te vullen met extra fysiotherapie. Voor een aanvullende verzekering dien je uiteraard meer premie te betalen. Aan de andere kant ben je dan wel beter verzekerd tegen eventuele blessures. Ook alternatieve geneeswijzen en de tandarts worden tot de aanvullende verzekeringen gerekend.

  Hou rekening met je levensstijl
  Hou bij het in kaart brengen van je gewenste zorg rekening met je leeftijd, levensstijl en wensen voor de toekomst. Elke zorgverzekeraar biedt een basispakket aan. Voor sommige zaken dien je echter een aanvullend pakket te kiezen. Wil je bijvoorbeeld veel sporten. Kies dan bijvoorbeeld voor een aanvullend pakket met fysiotherapie in je verzekering. Het is een van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket.

  Zorg vergelijken
  Het is zeer belangrijk dat je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Op die manier krijg je een goed beeld van de prijs-kwaliteitverhouding van een bepaalde aanbieder. Zo kun je onder andere op de Zorgwijzer en Independer zorg met elkaar vergelijken. Op beide sites vind je een handig overzicht van onder andere de premie, kwaliteit en service van meer dan zestig zorgverzekeringen in Nederland.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply