Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ik zou graag willen dat hij mij begrijpt
    Rate this post

    Harmen is nu 17, en hij wil langer bij zijn vrienden blijven. Ik heb daar wel wat moeite mee, want er kunnen gekke dingen gebeuren in het donker. Dat zeg ik dan ook tegen hem, maar dan zegt hij alleen maar dat hij erop let. Vervolgens gaat hij toch gewoon zijn eigen gang… Ik zou graag willen dat hij mij begrijpt!

    Jennifer (39), moeder van Harmen (17)

    In de puberteit gaan jongeren zichzelf vragen stellen als ‘Wie ben ik eigenlijk?’, ‘Wat vinden anderen van mij?’ en ‘Hoe wil ik zijn?. De Amerikaanse psycholoog Erik Erikson (1968) zag ‘het ontwikkelen van een eigen identiteit’ als de belangrijkste ontwikkelingstaak in de adolescentie. Als je een puber in huis hebt, zul je vast gemerkt hebben dat hij of zij zich veel eerder schaamt dan een paar jaar geleden. Dat klopt: adolescenten hebben namelijk voortdurend het idee dat anderen op hen letten. Zij hebben een zogenaamd ‘imaginair publiek’. Daarnaast denken adolescenten ook dat hun eigen gevoelens en ideeën uniek zijn. Doordat zij denken uniek te zijn, denken zij ook dat hen niets zal overkomen. Dit wordt een ‘persoonlijk fabel’ genoemd. *

    Miscommunicatie
    In de puberteit verandert er van alles; niet alleen aan het lichaam, maar ook in de hersenen. Eén van die veranderingen is dat veel pubers niet goed rekening kunnen houden met de wensen van hun ouders. De ouders dénken dat hun kind hen begrijpt en rekening houdt met hen. Dat lijkt ook wel zo, maar eigenlijk heeft de puber zijn eigen doel. Daardoor ontstaat er miscommunicatie tussen de puber en zijn ouders.

    Afspraken maken
    Herken je dit ook en vraag je je af hoe je dit kunt oplossen? Het is belangrijk om de afspraken die je maakt met je kind (bijvoorbeeld over het tijdstip van thuiskomen) door je kind te laten herhalen. Geef ook aan dat je die afspraken niet maakt om je kind te pesten, maar om je betrokkenheid duidelijk te maken. Een dagritme is ook voor een puber nog heel belangrijk. Het kan een goed idee zijn om samen met je kind een dagplanning te maken. Maak hem medeverantwoordelijk voor zijn eigen tijdsindeling en bespreek achteraf wat er goed ging en wat nog niet.

    Gezinscoaching
    Het kan helpen om ondersteuning van buitenaf in te ­schakelen. Moments of Care biedt hulp aan kinderen, ­jongeren, ouders en volwassenen die moeilijkheden ervaren op opvoedkundig, psychisch en/of maatschappelijk gebied. Hierbij kan sprake zijn van gedragsproblemen of bepaalde ontwikkelingsproblematiek. Niet alleen de cliënt zelf staat centraal, maar ook diens omgeving. Er wordt een begeleidingstraject op maat opgesteld.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply