Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Zwanger? Zorg dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt
  Rate this post

  Tijdens je zwangerschap zul je in gewicht aankomen. Dat is onvermijdelijk. Maar waar de ene vrouw gedurende die 9 maanden slechts 5 kilo aankomt, ziet de ander de wijzer van de weegschaal langzaam maar zeker 25 kilo opschuiven. Waar ligt dat aan en wat ‘mag’ je eigenlijk aankomen tijdens een zwangerschap?

  Het hoort erbij dat je tijdens de zwangerschap groeit. Dit extra gewicht wordt onder andere bepaald door je baby, het vruchtwater, de placenta en je baarmoeder. Ook wordt er extra vetweefsel aangemaakt. Dit fungeert als reserve om borstvoeding te geven. Het gewicht dat je zult aankomen tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw, en hangt ook af van je gewicht vóór de geboorte.

  10 tot 15 kilo is normaal
  Gemiddeld is het ‘normaal’ dat je in je zwangerschap in totaal 10 tot 15 kilo aankomt. Maar uiteraard is dat een gemiddelde en zitten er altijd uitschieters naar boven of onderen tussen. Wanneer je gezond eet, zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en genoeg beweging krijgt, maakt het eigenlijk niet uit hoeveel je groeit. Die extra kilo’s zijn dan gewoon functioneel. Blijkbaar heeft je lichaam dat nodig. Zolang jij zorgt dat jij je voedingsstoffen binnenkrijgt, is het gewicht daaraan ondergeschikt.
  Een heel ander verhaal is het wanneer je veel in gewicht aankomt, doordat je ongezond eet. Dat is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor je baby. Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Die bouwstoffen krijgt hij binnen via jouw voeding.

  Meer risico’s bij overgewicht
  Mogelijk had je al overgewicht voordat je zwanger raakte en in dat geval loop je extra risico’s. Je maakt meer kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een hoog geboortegewicht en een kunstverlossing. Wanneer je al voor je zwangerschap te zwaar was, is het verstandig om je tijdens je zwangerschap door een diëtist te laten begeleiden. Je krijgt advies over hoe je zo weinig mogelijk aankomt, zodat je risico’s mogelijk kunt beperken.

  Niet gebruiken wanneer je zwanger bent:
  – alcohol
  – meer dan 1 kopje koffie per dag
  – rauwe producten zoals vlees, kip, vis of eieren
  – rauwmelkse kazen
  – roofvissen, paling, schaal- en schelpdieren
  – zout
  – lever

  Inloopspreekuur
  Heb je vragen over je gewicht of twijfel je of je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik houd onder meer een inloopspreekuur bij Verloskundige praktijk Pia. Je mag gewoon even binnenlopen voor een eerlijk advies. Maar je kunt natuurlijk ook bellen voor informatie of wanneer je door mij begeleid wilt worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply