Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 10 must-haves bij scheiden
    Rate this post

    In mijn werk als mediator begeleid ik scheidingen van zeer dichtbij. Een scheiding is zonder uitzondering één van de moeilijkste periodes die je in je leven kunt tegenkomen. Zeker in het begin krijg ik vaak de vraag ‘Hoe kom ik hierdoorheen en wordt het echt wel weer beter?’. Gelukkig zie ik de meeste vrouwen na verloop van tijd weer opknappen. Hier volgen 10 must-haves om je door die moeilijke tijd te helpen.

    1. Relatietherapeut
    Vaak zetten vrouwen de eerste stap bij een scheiding. Maar voor je deze stap zet, vraag jezelf eerst af of een scheiding echt onvermijdelijk is. Overweeg serieus relatietherapie voordat je definitief het besluit neemt om te gaan scheiden; zeker als er kinderen in het spel zijn. Als je niet te lang wacht en jij en je partner zich voor relatietherapie inzetten, kan een scheiding dikwijls worden voorkomen. Mocht de relatietherapie niet slagen, dan heb je allebei vaak meer begrip voor de onafwendbaarheid van de scheiding. Dit helpt weer om het scheidingsproces soepeler te laten verlopen.

    2. Moed
    Ben jij degene die na veel wikken en wegen uiteindelijk het besluit neemt om bij de ander weg te gaan, vertel het dan altijd persoonlijk. Niets is voor de ander zo erg dan om het te vernemen door bijvoorbeeld een briefje op de keukentafel, of erger nog: door andere sloten op de deur. Doe je dit wel, dan is de kans op een vechtscheiding vele malen groter. Dus verzamel al je moed bij elkaar en kies een moment uit om het te vertellen.

    3. Tissues
    Een scheiding is een rouwproces. Je kunt het vergelijken met het overlijden van een dierbaar iemand. Hier horen heftige emoties bij en daar moet je doorheen, of je nu wilt of niet. Neem voor die emoties dan ook echt de tijd en huil af en toe eens flink uit. Dat lucht op. Het is belangrijk dat je die ruimte in het begin neemt en de ander jou daar ook de ruimte voor geeft. Geef de ander zelf ook die ruimte en respecteer elkaars tempo in verwerking. Het scheidingsproces verloopt dan uiteindelijk soepeler. Kom je er zelf niet goed uit, schakel dan de hulp in van een therapeut. Daar is helemaal niets mis mee.

    4. Antwoorden
    Vooral als jij wordt verlaten door je geliefde, is het belangrijk om eerlijk antwoord te krijgen op de ‘waarom?’-vraag. Misschien wil je dat helemaal niet horen, maar het is belangrijk, want anders blijf je met deze vraag vaak onbewust rondlopen. Het gevolg kan zijn dat jij blijft ontkennen dat het echt over is en tevergeefs denkt dat je partner weer bij je terugkomt. Je kunt dan niet toekomen aan het rouwproces en je blijft dan uiteindelijk langer verdrietig dan nodig was geweest. Andersom geldt dit uiteraard ook: als jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt, geef de ander dan de antwoorden die nodig zijn.

    5. Knalrode lippenstift
    Gebruik lippenstift om op jouw badkamerspiegel te schrijven: ‘Ik kom hierdoorheen en word weer gelukkig!’, zodat je het steeds weer ziet. Het is belangrijk om dit zinnetje in je hoofd te blijven herhalen en in jezelf te blijven geloven.

    6. Scheidingsmediator
    Veel vrouwen gaan direct op zoek naar een ‘pitbull’-advocaat, omdat zij bang zijn om bij een scheiding aan het kortste eind te trekken. Dat kan, maar een rechtszaak is duur, intensief en tijdrovend. Een alternatief is mediation. Een scheidingsmediator is neutraal en helpt bij onder meer het opstellen van het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Met hulp van de mediator maak je samen evenwichtige afspraken, waar jullie allebei achter kunnen staan. Dat geeft rust en zekerheid. Mediation gaat bovendien sneller en is daardoor minder kostbaar. Zo pak je eerder je leven weer op.

    7. Hardloopschoenen
    Het kan zijn dat je erg boos bent op je ex, maar de woede kan zich ook op jezelf richten, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt gefaald te hebben. Een fysieke uitlaatklep is dan belangrijk. Zo voorkom je ook dat je mogelijk je kinderen ermee belast. Hard rennen is een goede manier om je emoties kwijt te kunnen. Het voordeel is dat je alleen een paar goede hardloopschoenen nodig hebt en het kunt inplannen wanneer het jou uitkomt. Bewegen helpt ook om je beter te ontspannen en te slapen. Dat is nu zeker geen overbodige luxe.

    8. Oppas
    Voldoende tijd voor jezelf is noodzakelijk, zodat je weer nieuwe energie kunt opdoen en om ervoor te zorgen dat je niet kopje-onder gaat. Vaak heb je het nu drukker dan ooit. Misschien ga je verhuizen, werk je meer en wil je juist nu vaker bij de kinderen zijn. Toch is het nodig om voldoende rustmomenten voor jezelf in te plannen. Een goede oppas is in dat geval goud waard. Lukt dat niet, zorg dan voor voldoende korte momentjes voor jezelf. Een kwartiertje met een mooi boek op de bank of een kopje thee in het zonnetje helpt al.

    9. Vriend(inn)en
    Vriendinnen en vrienden heb je nodig om je verhaal kwijt te kunnen, voor troost maar ook voor het zorgen van afleiding, om weer eens goed te lachen en voor praktische hulp. Maar de onmisbare vriendin of vriend is degene die jou een schop onder de kont geeft om op een zeker moment je leven weer op te pakken en je behoedt voor achteraf niet-handige acties naar je ex.

    10. Jijzelf
    Bij de meeste vrouwen duurt het zeker zo’n twee jaar met ups en downs om weer in balans te komen. Wanneer het erg moeilijk voor je blijft, de boosheid maar niet van je af kunt schudden of je het erg lastig vindt dat er een nieuwe vriendin in het leven van je ex is gekomen, overweeg dan professionele hulp. Maar hoe cliché het misschien ook klinkt: uiteindelijk ben jij degene die ervoor moet kiezen om het verleden en je ex achter je te laten en te kiezen voor een toekomst met nieuwe mogelijkheden. Alleen jij kan die knop bedienen. Zet die knop om!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply