Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hou je voeten in conditie
    Rate this post

    Door de verbeterde behandelmethoden van tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer kankerpatiënten die hun ziekte overleven. Deze behandelingen kunnen echter wel hun sporen nalaten en voor het nodige ongemak zorgen. Het hand-voetsyndroom, de hand-voet-huidreactie, overmatig eelt en nagelaandoeningen zijn hier enkele bekende voorbeelden van.

    Het hand-voetsyndroom kan een bijwerking zijn van de chemotherapie. Jeuk, roodheid, pijn of gevoeligheid, ­zwelling, schilferende of vervellende huid, blaren of infecties van de huid of de nagels.
    De hand-voet-huidreactie wordt gekenmerkt door overmatige eeltvorming, kloven, pijnlijke blaren onder het eelt, roodheid van de huid en tintelingen of een branderig gevoel. De hand-voet-huidreactie komt vooral voor op plaatsen waar druk ontstaat, zoals de hak van de voet of de palm van de hand en dat is ook het grote verschil met het hand-voetsyndroom dat juist op de gehele voetzool of handpalm voorkomt.
    Ook zie je vaak veranderingen aan de nagels optreden. Ze groeien trager en breken, scheuren of splijten sneller. Soms laten ze zelfs helemaal los en ook kunnen er ontstekingen aan de nagelriemen ontstaan.

    Voetprofessional
    Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) kan je helpen om deze klachten aan je handen en/of voeten te verminderen of te voorkomen. Een OVV’er is een voetprofessional met minstens vijf jaar ervaring. Gèraldine Tibbe is zo’n voetprofessional en zij heeft tijdens haar opleiding verschillende stages gelopen in onder andere ziekenhuis, inloophuis en hospice. ‘Als OVV’er ben je je ook veel meer bewust van het mentale aspect dat de ziekte met zich meebrengt. Daarnaast zijn we opgeleid om de voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen en bevindingen terug te koppelen naar het oncologisch behandelteam. Maar we kunnen ook preventieve maatregelen nemen om eventuele klachten te voorkomen.’

    Voetzorgtraject
    Herken jij jezelf hierin? Blijf dan niet langer met deze klachten rondlopen, maar bespreek het met je behandelend arts of oncoloog. Wanneer hij of zij toestemming geeft voor een voetzorgtraject, kun je contact opnemen met Gèraldine. Tijdens de eerste afspraak krijg je een intakegesprek waarin onder meer je klachten, ziektegeschiedenis en eventuele medicatie aan de orde komen waarna er een behandelplan kan worden gemaakt. Of het nu gaat om het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingroeiende nagels, het repareren van gespleten nagels of een ontspannende voet- of onderbeenmassage, de OVV’er weet precies hoe dit op een verantwoorde manier toegepast kan worden.

    Mijn naam is Gèraldine Tibbe. Ik ben sinds 2006 gediplomeerd pedicure met diverse specialisaties. Door het stijgende aantal kankerpatiënten in mijn praktijk heb ik mij onlangs gespecialiseerd in de oncologische voetzorg. Vooral daar waar het gaat om kwetsbare patiënten, is het van het allergrootste belang dat je je continu bijschoolt en op de hoogte bent van de nieuwste behandeltrajecten. Op die manier is kwaliteit gewaarborgd en zijn mensen verzekerd van goede, maar vooral veilige voetzorg. Door de samenwerking met andere zorgverleners kunnen we deze garantie ook geven, en gelukkig wordt het belang hiervan ook steeds meer gewaardeerd.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply