4/4 - (18 stemmen)
 • 4 opleidingen voor persoonlijke ontwikkeling
  4/4 - (18 stemmen)

  Om tot persoonlijke groei te komen kun je boeken lezen, oefeningen doen, mediteren, inspirerende podcast luisteren of video’s kijken. Maar als we dit op eigen houtje doen is dit vaak ongestructureerd of houden we dit niet lang vol. Eén van de beste manieren om in een bepaalde richting te groeien is het volgen van een opleiding die langere tijd duurt.

  Welke opleidingen voor persoonlijke groei raden wij aan in het huidige oerwoud van narcistische empowerment life coaches, trainers en healers? Tegenwoordig is er zóveel keuze uit trainingen, seminars, boeken en webinars. Welke trainingen hebben nou echt substantie en gaan verder dan de loze kreten van de zolderkamergoeroe die zegt dat je ‘moet worden wie je bent’ om ‘op het pad te lopen naar je authenticiteit’?

  Hieronder vier inspirerende opleidingen die zijn gericht op een bepaald vlak van persoonlijke ontwikkeling. Al deze vier opleidingen zijn niet alleen gericht op je persoonlijke groei, het zijn ook nog eens beroepsopleidingen waardoor je er ook nog je beroep van kunt maken of het kunt toepassen binnen je bestaande werkzaamheden. En als je na afronding van een dergelijke opleiding er ook je beroep van maakt, zal je nog verder tot verdieping en tot grotere transformatie komen.

  Meditatie opleiding
  Mediteren is misschien wel een van de moeilijkste dingen om in je eentje langere tijd consequent vol te houden. Als je hiervoor een meditatie opleiding volgt ben je waarschijnlijk meer gemotiveerd om het ook echt in je leven te integreren. Een opleiding die lange tijd duurt zal daar vermoedelijk meer aan bijdragen dan een opleiding van slechts een paar weken. Zoals deze erkende meditatie opleiding van Meditatie Instituut Nederland die 1,5 jaar duurt. In deze opleiding leer je niet alleen mediteren, maar ook diverse andere methoden zoals ademwerk, zelf-coaching, yoga en oosterse psychologie en filosofie. Je gaat dus echt de verdieping in. Deze opleiding is gericht op je eigen proces, als ook op het doorgeven als meditatieleraar. Na de opleiding sta normaal gesproken allereerst zelf anders in het leven en kun je het vanuit eigen ervaring doorgeven, bijvoorbeeld als meditatieleraar aan je eigen groepen, in dienst bij een yoga school of als meditatietrainer bij bedrijven. De opleiding wordt verzorgd door Gerjan Schoemaker en enkele gespecialiseerde docenten voor ademwerk, Advaita Vedanta en Moderne Psychologie.

  Kernpunten van deze opleiding:
  Duur: ongeveer 1,5 jaar
  Onderdelen: Meditatie, (Zelf-) Coaching, Oosterse psychologie, Westerse psychologie, Oosterse filosofie, Mindfulness, Yoga, Stress vermindering
  Erkenningen: CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling en KTNO erkend

  NLP opleiding
  Met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) krijg je inzicht in wat jouw niet bevorderlijke, onbewuste patronen in het hoofd zijn en leer je deze om te buigen naar nieuwe, bevorderlijke patronen. Met NLP doe je praktisch onderzoek naar je gedachtenpatronen, emoties en gedrag. Wat zijn bevorderlijke gedachten en welke niet? Wat is bekwaam gedrag en wat niet? Het is de relatie tussen neurologische (Neuro) processen en taal (Linguïstisch) en hoe we deze kunnen beïnvloeden (Programmeren) om bepaalde doelen te bereiken. Zie bijvoorbeeld deze gecertificeerde NLP Practitioner opleiding waarbij je ook echt goede persoonlijke begeleiding krijgt. Na de opleiding kun je beter communiceren en de opgedane inzichten en technieken kun je toepassen in je werk. Het wordt onder meer veel toegepast door trainers, coaches, managers en consultants. Ook deze opleiding kun je natuurlijk gewoon doen voor je persoonlijke groei.

  Kernpunten van deze opleiding:
  Duur: ongeveer 8 maanden
  Onderdelen: NLP technieken, coaching, beter communiceren, leren doelen bereiken
  Erkenningen: IANLP, ABNLP en NVNLP erkend

  Energetische therapie opleiding
  Een hele andere benadering voor het transformeren van niet bevorderlijke gedachten patronen en onbekwaam gedrag is met een Energetische Therapie opleiding. In deze Energetische therapie opleiding leer je in twee jaar hoe je verbinding kunt maken met je ziel en een hoger eenheidsbewustzijn. Dit leer je zowel bij jezelf toe te passen, als anderen hierin te begeleiden. In deze spirituele opleiding leer je overigens ook nog iets over coaching en communicatievaardigheden, maar dat is niet standaard bij energetische therapie opleidingen. Na deze opleiding kun je een eigen praktijk als energetisch zelfheling therapeut beginnen, of je kunt hetgeen dat je hebt geleerd toepassen binnen je al bestaande beroep als bijvoorbeeld coach, healer of therapeut, of je kunt het doen voor je persoonlijke ontwikkeling.

  Kernpunten van deze opleiding:
  Duur: ongeveer 2 jaar
  Onderdelen: Therapeutische vaardigheden door onder andere meditatie, intuïtieve ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, visualisatie, hartcoherentie en energiewerk.
  Erkenningen: CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling

  Opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut
  De reguliere gezondheidszorg is vaak gericht op het oplossen van klachten. Als Natuurgeneeskundig Therapeut doe je vooral onderzoek naar de onderliggende oorzaken. Hierbij kijk je naar hoe verschillende klachten invloed op elkaar hebben en samenhangen, in relatie met onder meer voeding en levensstijl. Een opleiding tot Natuurgeneeskundig Therapeut duurt meestal nog een stuk langer dan eerdergenoemde beroepsopleidingen. Zo duurt het traject van deze opleiding tot Natuurgeneeskundig Therapeut vijf jaar. Na afronding van deze opleiding kun je ook je eigen praktijk starten of in een groepspraktijk aan de slag.

  Kernpunten van deze opleiding:
  Duur: ongeveer 5 jaar
  Onderdelen: Anatomie en Fysiologie, Natuurgeneeskundige methodiek, Leefstijlgeneeskunde, Fytotherapie, Voedingstherapie, Lichaamsgerichte therapieën, Irisdiagnose, Bachbloesem-therapie, Therapeutische houding en vaardigheden
  Erkenningen: CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling

  Voor meer informatie over de bovengenoemde opleidingen adviseren we rechtstreeks contact op te nemen met het betreffende opleidingsinstituut.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply