Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • 5 tips voor een onderhoudsvrije maar groene tuin
  4/4 - (1 stemmen)

  Het hebben van een tuin is een enorm rijkdom. Je kunt lekker genieten van de buitenlucht en het groen om je heen. Veel mensen willen echter graag een onderhoudsvrije tuin. Ze hebben een druk sociaal leven, werken fulltime en willen ook nog tijd overhouden voor zichzelf en het gezin. De tuin onderhouden schiet er dan wel eens bij in. Het gevolg is dat mensen hun tuin voornamelijk betegelen en daar wordt het zeker niet gezelliger door. Wat goed is om te onthouden is dat een tuin natuurlijk nooit helemaal onderhoudsvrij is. Er is altijd wel wat aan onderhoud te doen, dat moet je op de koop toenemen. Maar met deze tips heb je er weinig omkijken naar en kun je toch genieten van een fijne tuin vol met groen. 

  Kies voor vaste planten

  Wil je weinig omkijken naar je planten en niet ieder jaar opnieuw aan de slag om de hele boel te herplanten? Kies dan in ieder geval voor vaste planten. Wat zijn vaste planten nu eigenlijk precies? Als je geen groene vingers hebt zegt je dat waarschijnlijk niets. Vaste planten zijn planten die langer dan een jaar blijven staan, oftewel ze staan ‘vast’. Eén keer planten is genoeg en daarna hebben ze nog maar een klein beetje verzorging nodig om jarenlang mee te gaan. Er zijn vaste planten die het hele jaar door groen blijven, dus ook in de winter. Anderen sterven bovengronds af, maar komen het jaar daarna weer net zo mooi terug. Ideaal dus voor diegene zonder groene vingers.

  Kunstgras

  Een groene tuin vraagt om een stuk gazon. Het geeft een heerlijk fris beeld en is fijn om in de zomer op rond te lopen of voor de kinderen om op te spelen. Het onderhouden van echt gras is echter best een behoorlijke klus. Het moet gezaaid worden, vervolgens bemest en besproeid en natuurlijk regelmatig worden gemaaid. Ook is niet iedere tuin geschikt voor een gazon van echt gras, er staat niet genoeg zon of juist te veel waardoor er kale of verkleurde plekken ontstaat. Niet heel onderhoudsvriendelijk dus. Wil je dat anders aanpakken, dan kun je kunstgras kopen. Een gazon van kunstgras ziet er het hele jaar mooi uit en vergt (bijna) geen onderhoud. Ben je bang dat het kunstgras plastic aanvoelt? Geen zorgen, tegenwoordig is de kwaliteit zo goed dat het bijna niet van echte te onderscheiden is. 

  Tegels eruit

  Bij het woord onderhoudsvrij denken mensen al snel aan een tuin vol tegels. Geen planten om voor te zorgen, dat klinkt lekker makkelijk. Toch is een tuin met tegels zeker niet onderhoudsvrij, helemaal niet als je kiest voor kleine tegels. Tussen die tegels vormt zich namelijk onkruid dat ontzettend moeilijk te verwijderen is. Het is een lange en vervelende klus om dat onkruid te verwijderen. Bovendien ontstaat er op de tegels groene aanslag die hardnekkig is en moeilijk schoon te krijgen. Daarnaast zijn veel tegels slecht voor het milieu en de biodiversiteit. Reden genoeg om de tegels te vervangen voor planten, bloemen en een gazon.

  Bodembedekkers

  Bij onderhoudsvrij denk je al snel al zo weinig mogelijk planten. Maar niets is minder waar. Gek genoeg heb je aan heel veel planten veel minder werk. Zorg ervoor dat de bodem zo veel mogelijk bedekt is. Het voordeel daarvan is namelijk dat onkruid weinig kans krijgt om te groeien. Een reden waarom een tuin soms zoveel onderhoud nodig heeft is namelijk vanwege het onkruid. Ieder jaar weer moet je urenlang in de aarde wroeten om die hardnekkige groeiers te verwijderen. Zorg dus dat er geen stukje aarde onbedekt is, kale grond zoekt namelijk wel een manier om groen te worden. Bij het aanleggen van de tuin kost het wat meer werk aangezien je meer moet planten. Maar op de lange termijn geniet je van de voordelen. Zowel van het mooie aanzicht van een groene tuin als het weinige onderhoud.

  Vergeet de meubels niet

  Wat is een tuin zonder tuinmeubels. De reden dat een tuin zo fijn is, is omdat je er heerlijk kunt genieten van het zonnetje terwijl je lekker ligt te loungen op je loungebed of aan een tafel zit met een glaasje wijn omringd door je familie of vrienden. Houten meubels zijn vaak geliefd vanwege de warme uitstraling. Toch is hout niet het meest ideale materiaal voor tuinmeubelen omdat het slecht bestand is tegen water. Dit vraagt dus heel wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld meubels van aluminium of kunststof. Deze kunnen tegen een stootje en zijn beter bestand tegen invloeden van buitenaf zoals regen. 

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply