Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • 5x waarom reizen goed voor je lichaam en geest is
  Rate this post

  Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en we willen je al meer vertellen over reizen. Een groot deel van ons gaat weleens op vakantie of maakt eens in de zoveel tijd een verre reis. Misschien heb je voor dit jaar zelfs al een mooie vakantie of reis geboekt via bijvoorbeeld Tsjechoreizen of een andere aanbieder. Feit is: reizen is leuk én goed voor je lichaam en geest. Maar waarom is reizen goed voor je? In dit artikel geven we vijf redenen waarom je binnenkort absoluut een week(endje) weg moet boeken.

  Reizen is goed voor je lichaam
  Veel mensen denken dat volledig tot rust komen het enige is dat je kunt doen om je lichaam een energieboost te geven. Niets is minder waar: wist je dat het ondernemen van dingen waar je van houdt, zoals reizen, ook juist hartstikke goed is? Sterker nog: uit een onderzoek van Framingham Heart Study blijkt zelfs dat een hartaanval iets te maken kan hebben met of je wel of niet op vakantie gaat. Zo is de kans op een hartaanval maar liefst 30% groter wanneer je jaren achter elkaar niet op vakantie gaat. Dat is toeval, denk je? Niet echt: uit een ander onderzoek van National Institutes of Health blijkt dat zelfs 32% van de mensen die (vaak) op vakantie gaan minder kans heeft op een hartziekte. Dat kan toch geen toeval zijn?

  Reizen heeft een positieve invloed op je geest
  Reizen is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook een echte oppepper voor je geest. Misschien heb je jezelf er al eens op betrapt dat je met een fijner gevoel je dagelijkse dingen zoals werk doet wanneer je weet dat je over een tijdje op vakantie of op reis gaat. Deze voorpret op een vakantie zorgt voor een positief en opgewekt gevoel, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Surrey (Engeland) in 2002. Deze zelfde universiteit kwam twee jaar later met een bijzonder resultaat van een nieuw onderzoek: hieruit bleek dat men veel blijer werd van het boeken en ondernemen van een vakantie of reis dan het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe kleding of nieuwe spullen. Als dat niet genoeg redenen geeft voor het boeken van een nieuwe vakantie…

  Reizen is goed voor je ontwikkeling
  Daarnaast is reizen natuurlijk ontzettend goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een solo-trip te ondernemen waarbij ze puur op zichzelf aangewezen zijn. Het fijne van een vakantie alleen is dat je veel sneller nieuwe mensen ontmoet dan wanneer je met iemand anders of met een groepje weg zou zijn gegaan. Ook moet je zelf alles regelen: waar slaap je, wat ga je doen, wanneer ga je waarnaartoe? Alleen daarom al zou iedereen eigenlijk eens alleen op vakantie of op reis moeten, maar natuurlijk is het boeken van een vakantie met je geliefde, je familie of je beste vriend(in) ook al een goed begin. Een ander groot pluspunt wat je ontwikkeling betreft is dat je live te maken krijgt met nieuwe culturen, normen en waarden en mensen. Je ziet met eigen ogen hoe men bijvoorbeeld in China, in Amerika of in Spanje leeft.

  Reizen verlaagt de kans op depressies
  Ook niet onbelangrijk: mensen die minder dan één keer in de twee jaar op reis of op vakantie gaan, hebben vaker last van depressies en stress. Dit onderzocht de Marshfield Clinic in Wisconsin in 2006. Mensen die in twee jaar meerdere keren op vakantie gingen, waren een stuk blijer en stonden positiever in het leven dan mensen die dit niet deden. Dat is op zich ook niet heel gek: ga maar eens na wat een heerlijke zonvakantie aan het Italiaanse strand voor jou kan doen. Je kunt je even helemaal opladen na een drukke tijd vol werkstress. Dit hoeft natuurlijk niet alleen zo te zijn bij een rustige vakantie aan zee: wellicht word jij helemaal blij van een actieve hike-vakantie of ga je er het liefst met alleen een tentje en een slaapzak op uit. Hoe jouw manier van reizen ook is: feit is dat je blijer wordt wanneer je het wél doet dan wanneer je het niet doet.

  Dankbaar voor wat je hebt
  Tot slot nog een belangrijke reden waarom reizen goed voor je is: het zorgt ervoor dat je eens goed kunt reflecteren op wat je thuis eigenlijk hebt. Na een lange reis door bijvoorbeeld Azië is het ineens heel ‘luxe’ om je te realiseren dat je thuis gebruik kunt maken van schoon water. Dat je gewoon even naar de supermarkt om de hoek kunt lopen wanneer je ingrediënten voor je lievelingsgerecht bent vergeten. Of dat je gewoon de volgende dag een bestelling in huis kunt hebben via Coolblue! Kort gezegd zorgt reizen voor een onvergetelijke ervaring waardoor jij je lichamelijk en geestelijk een stuk beter voelt én in contact komt met nieuwe culturen, volkeren en gewoontes. Doen dus!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply