De digitale wereld brengt heel veel goeds met zich mee: we besparen een hoop tijd door online te winkelen, we hebben altijd alles bij de hand en we kunnen met wie dan ook ter wereld in contact komen. Heb je je moeder al even niet meer gesproken? Dan videobel je haar toch even! En al die leuke vakantiefoto’s kun je delen met wie je maar wilt.
Er zit alleen ook een andere kant aan het verhaal. Want ondanks dat we meer met elkaar in verbinding staan dan ooit te voren, voelen veel mensen zich eenzaam, ongelukkig en angstig. Want we worden ook steeds geconfronteerd met waar en met wie we niet zijn. Dan zou je denken, leg die telefoon dan weg… Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
FOMO
The Fear Of Missing Out, ook wel FOMO genoemd, betekent dat je bent zijn om dingen te missen. Misschien heb je wel eens op het punt gestaan om je Facebookaccount te verwijderen, maar toch heb je je op het allerlaatste moment weer bedacht. Want als je dat doet, kun je niet langer meer meepraten over die grappige berichten met je collega’s… En wat als er een uitnodiging wordt gedeeld voor een belangrijk feest waar je dan niks vanaf weet? We zijn bang dat ons sociale leven in duigen valt zodra we online niet meer alles in de gaten houden.
Jaloezie
Toch is het constant bijhouden van social media niet goed voor je zelfverzekerdheid. Heb je ooit weleens in het echt aan iemand gevraagd hoeveel vrienden ze hebben? Waarschijnlijk niet, want dat zou raar zijn. Waarom zou je dat moeten weten? Toch vergelijken we het vriendenaantal op onze socialmedia-accounts met dat van anderen. En dan voel je je eenzaam, terwijl je waarschijnlijk gemakkelijk een vriend of vriendin kan bellen om langs te komen. De eenzaamheid is dus vaak een illusie, maar het gevoel is daarom niet minder echt.
Balans
Het is in deze tijd moeilijk om te zeggen ‘ik stop er helemaal mee’, maar je kunt wel bewuster leren omgaan met je socialmedia-accounts. Kies bijvoorbeeld bewust de platformen uit die je blij maken en verwijder de rest van je telefoon, zodat je ze minder makkelijk opent. Je kunt daarnaast ook één moment in de week kiezen waarop je sowieso afspreekt met vrienden of familie, zonder je telefoon erbij te hebben. Zo word je je bewuster van de mensen die je eigenlijk toch om je heen hebt.
‘Ik had duizenden volgers, maar voelde me compleet onzichtbaar’
Nathalie (26): ‘Al van jongs af aan kon ik me helemaal storten in de onlinewereld. Toen ik klein was, speelde ik veel onlinespelletjes, waar ik andere kinderen leerden kennen. Daar kletste en speelde ik dan urenlang mee. Op school vond ik het lastiger om vriendjes te maken, maar daar worstelde ik me gewoon doorheen. Als ik thuis kwam, kon ik toch weer achter de computer duiken en me overal van afsluiten.’
‘Toen ik eenmaal mijn tienerjaren inging, gebeurde echter het tegenovergestelde. Zodra ik mijn telefoon opende, werd ik overladen met prikkels. Eerst Instagram checken om te zien wat alle beroemdheden die dag doen, waar mijn vrienden uithangen en ‘s avonds urenlang YouTube filmpjes kijken. En begrijp me niet verkeerd, ik vond het ook heerlijk. Ik werd enorm geïnspireerd door alle content die ik voorbij zag komen en begon zelfs een Instagramaccount voor mijn passie voor kleding die enorm populair werd.’
‘Maar ik merkte dat mijn telefoongebruik op den duur uit de hand liep. Ik kreeg dan wel steeds meer volgers, maar ondertussen werd mijn leven drukker. Ik ging studeren, had een bijbaantje en probeerde nog steeds leuke content te maken. Maar tijd om echt leuke dingen te doen met vriendinnen had ik niet meer. Als ik tegenwoordig foto’s zie van vriendinnen die wel samen zijn, voel ik me zo alleen.’
Wist je dat…
… niet alleen je mentale, maar ook je fysieke gezondheid erop achteruit kan gaan door eenzaamheid? Zo vergroot eenzaamheid bijvoorbeeld de kans op het krijgen van een hartaandoening.
… door aanraking gevoelens van stress en angst afnemen? Dit komt doordat je door aanraking het hormoon oxytocine aanmaakt; ook wel het knuffelhormoon genoemd!
… je vaak productiever bent als je je omringt of samenwerkt met andere mensen?
Reageer op dit artikel